Wednesday, May 24, 2023

TANGEYE ABU GHORAYB

TANGEYE ABU GHORAYB je ratni film o događajima iz 1988. pred kraj rata između Iraka i Irana u kom iranski reditelj Bahram Tavakoli prikazuje doživljaje jedne grupe vojnika u završnici sukoba.

Ovo je istinita priča o bataljonu koji je sprečio iračko napredovanje u jednom tesnacu gde su pet dana pred kraj rata praktično mogli da ostvare stratešku prednost i da se smatraju pobednicima ovog sukoba koji je karakterisala veoma duga pat-pozicija gde krvavi sukobi nisu produkovali uspešne ofanzivne operacije koje su donosile prevagu i rezultate.

Tavakoli je snimio zanimljiv i atipičan combat movie fokusiran na likove. Njegovi junaci učestvuju u bici koja se odvija svuda oko njih ali više lutaju kroz nju nego što su protagonisti i heroji u klasičnom smislu. Ovaj bataljon je karakterističan po tome da je bio u rotaciji i poslat na odmor kada je naglo vraćen na front, nedovoljno opremljen, neoporavljen, gladan i žedan a na kraju je dao elitni doprinost.

Film nije u tom smislu hagiografski u odnosu na ulogu jedinice, naprotiv. Baš pravi fokus na obične ljude kojima rat kao takav verovatno ne bi bio prvi izbor kao delatnost.

Scene bitke su urađene veoma efektno i zanimljivo je jer se dešavaju svuda oko junaka a oni u njima nisu akcioni heroji, pa ponekad ni protagonisti, zatečeni su zarobljeni u njima.

Tavakolijev film je vredan pažnje i kao prikaz jednog rata koji smo retko viđali na filmu. I kao veoma ozbiljno vešto urađen film, za koji se nikada ne bi reklo da je po estetici ono što bismo kolokvijalno nazvali "iranskim filmom". Ovo je film koji se ne nadovezuje ni na američku tradiciju, ali na sovjetsku recimo, svakako.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment