Monday, May 15, 2023

CRATER

Shawn Levy je svojevremeno za Fox pokušao da započne par YA franšiza ali bez uspeha. Jedan od osnovnih problema tih filmova jeste to što su izgledali kao prvo i poprilično nezaokruženo poglavlje neke priče i bili su dosta oskudni u pogledu karaktera i priče, pa na neki način i produkcije jer se ili išlo na ekonomičnost, ili je studio u postprodukciji odlučivao da smanji doživljaj.

Sada je sličnu stvar priredio za Disney. Doduše, ovo je film nastao po originalnom scenariju Johna Griffina i režirao ga je Kyle Alvarez koji inače radi "ozbiljne" filmove.

Film je prilično zaokružen na neki čudno elegičan način, sa malo onog vremenskog paradoksa koji je kod Nolana delovao samo imbecilno u INTERSTELLARu a ovde deluje nekako neprimereno jer ovo je film za decu.

Iako je priča zaokružena u najvećoj meri - štaviše ima vrlo konačan i potentan završetak - film ima priličan manjak dešavanja. Junaci su deca sa Meseca koja polaze na poslednju avanturu pre nego što jedan od njih ode da se naseli na kolonizovanoj i valjano teraformiranoj planeti. I onda tokom tog poslednjeg izleta oni eto nešto...

Tehnička izvedba je korektna, i da je film bolji ona bi ga podržala, međutim kad je priča tanka, onda ovo što smo dobili ipak nije dovoljno da nadoknadi druge fundamentalne minuse. 

Sada postoji Disney + pa ovakav film ima gde da se dumpuje. Verujem da bi u eri bioskopa i kućnih formata imao mučnu sudbinu. Sada naprotiv, ima raskorak između reakcija publike na IMDB i kritike koja je blagonaklonija iz nekog razloga, možda zato što ga tretira kao televizijsku emisiju.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment