Tuesday, May 30, 2023

DEEDEH-BAN

DEEDEH-BAN je ratni film koji je Ebrahim Hatamikia napravio pre MOHAJERa i od njega je manje zanimljiv utoliko što nema dronova kao autentičnog doprinosa prikazu rata na filmu. Ovo je relativno tipičan iranski ratni film o iransko-iračkom ratu, postavljen iz vizure jedne strane, bez mnogo prikazivanja neprijatelja.

Smešteni iza peščane dine tokom iračkog napada, grupa iranskih vojnika pruža otpor pešadijskim naoružanjem protiv nadirućeg oklopa. Glavni junak je tek prvi među jednakima, mladi izviđač koji izlazi na opasne pozicije i dojavljuje kako da se usmeri artiljerijska vatra. Drugi bitan protagonista je specijalista za lansiranje protivtenkovskih raketnih granata sa ramena, koji odlazi još jedan korak ispred, sam pred tenkove.

Za film u kome nema mnogo klasične akcije u kojoj se glavni junak bori sa neprijateljima, ovde ima dosta zanimljivih scena napada RPGom na tenkove, pristojno urađenih za vreme kada CGI sasvim sigurno nije bio dostupan u Iranu.

Međutim, film je dosta fokusiran na rat, na njegovu gotovo banalnu svakodnevicu u kojoj herojstvo nije poetično već je deo posla i/ili borbe za opstanak. Stoga i ovom filmu utisak varira od * * do * * * u zavisnosti od toga koliko gledaoca interesuju rat i ratni film.

No comments:

Post a Comment