Friday, May 5, 2023

DUNGEONS AND DRAGONS: HONOR AMONG THIEVES

John Francis Daley i Jonathan Goldstein bili su Warnerovi "zlatni dečaci" ali su platili skupu cenu vrzmanja oko DCEU i FLASHa i na kraju su svoj do sada najbolji film snimili za Paramount.

Paramount je 2022. imao sezonu koja ga je potpuno osvežila, od legacy studija koji je bio pred prodajom strimerima, vratili su se kao spasioci bioskopa. Isto tako, Paramount je postavio neki "zlatni standard" onoga što se danas gleda kao bioskopska zabava. Taj hype nije bio realan, ali Paramount se vratio na velika vrata i to me raduje - a DUNGEONS AND DRAGONS: HONOR AMONG THIEVES mi je bio zaista nešto što liči na taj opis.

Moram priznati da mi je "krvava bajka", odnosno fantasy slabo poznat i slabo omiljen žanr. Imam možda jedan, eventualno dva romana tog žanra koja zaista volim a filmova nije bitno više od toga, možda tri, i HONOR AMONG THIEVES bi se mogao naći među njima, ali nisam siguran da li bih ga mogao ubrojati u to.

Naime, film koji ekranizuje D&D teško može biti išta drugo do fantasy. To nam govori logika. I ovaj film nominalno to i jeste. Međutim, u ovoj igri Daley i Goldstein su varali, i kao mnogi pre njih, u ekranizacijama stripova na primer, gde su primenjujući upliv neke vrste parodije pre svega ili smeštanjem priče u epohu kako bi time kompenzovali pitanja stilizacije ili neuverljivih kostima i dešavanja.

Tako su Daley i Goldstein izabrali parodiju žanra i napravili jednu vrlo duhovitu i dobro izvedenu avanturističku komediju koja se usput dešava u svetu D&D. Dakle, izbegli su ono što je opteretilo prethodnu ekranizaciju, koja inače ukupno uzev nije poslovno loše prošla jer je posle debakla na blagajnama uspela na home videu i imala par DTV nastavaka, a to je smrtno ozbiljan doživljaj priče - iako je i tamo bilo komičnih odmorišta, međutim izdvojenih van osnovnog pustolovnog/ fantasy tkiva.

Ovde međutim imamo ironiju prisutnu ne samo u dijalozima, nego i u ponašanju likova, i u toku priče, i u samom odnosu autora prema celini. Otud, moram da kažem da su Daley i Goldstein zapravo ključ našli u tome što su blago ali ipak vidljivo dekonstruisali ono čime se bave.

I snimili su uspeo film. Chris Pine je sjajan kao leading man, Hugh Grant kao britanski glumac koji igra negativca, Justice Smith i Sophia Lillis kao mlada podrška, a meni nije smetao ni BRIDGERTON u ulozi jednog od bitnih čarobnjaka u ključnoj tački pustolovine.

Barry Peterson zna da snimi visceralnu akcionu komediju. Već je ta odluka pokazala da Daley i Goldstein ne idu na neko ridliskotovskog snimatelja koji snima borbe u senci livada već nekoga ko dobro prati priču i ima smisao za humor. Ipak ovo je film od 150 miliona dolara i moram reći da ima dosta spektakla i vešto izvedene, dinamične borbe uz efektan produkcioni dizajn.

Daley i Goldstein su varali ali pravila su tu da bi se kršila. Među autorima priče bio je i talentovani animator Chris McKay koji je zaređao nekoliko promašaja. Ovo je priličan kambek i za njega iako slutim da je njegova uloga bila bitnija u ranijim nego u završnoj iteraciji projekta. No, zanimljivo je pomenuti ga jer sam od njega očekivao neki film a dobio ga od Daleya i Goldsteina koji se nisu ranije dohvatali ovako složene logistike.

Na SXSW premijeri HONOR AMONG THIEVES je digao publiku na noge. Tada je već pre premijere postao hit. Međutim, u bioskopima to zapravo baš i nije potvrdio, no utisak je pokrio snažnom premijerom i kvalitetom. Film se ipak gleda u VLCu a ne u Excelu.

* * * 1/2 / * * * * 

No comments:

Post a Comment