Monday, May 2, 2022

THE BIG SLEEP

Trideset tri godine posle Hawksovog remek-dela snimljenog po Chandlerovom romanu, Michael Winner snimio je svoju ekranizaciju, po vlastitom scenariju. U njegovoj Bogarta nasledio je Robert Mitchum, a film se dešava u Londonu. Nema mnogo razloga da se ulazi u tumačenje zašto Philip Marlowe dolazi u London da istražuje i šta se time dobija jer je to očigledno neka produkciona uslovnost koju je nosio rad na ovom projektu Lew Gradea.

Trenutno Neil Jordan snima film MARLOW po romanu u kom ovaj Chandlerov junak živi u Francuskoj, dakle, Marlowe ima inklinaciju ka Evropi pre svega kroz ogromnu i veoma uglednu fanbazu na kontinentu. Velika Britanija nije u klasičnom smislu Evropa, ali ni Winnerov film ne uspeva da je nametne kao neku bitnu činjenicu koja će obogatiti narativ o Marloweu. Osim što ga povremeno pitaju odakle je, ovaj detektiv ide i rešava slučaj kao i inače, kao da je u sred bilo kod američkog grada.

Dakle, ako očekujete GUMSHOE ili THE SINGING DETECTIVE, dve najpoznatije britanske varijacije na Chandlera i hardboiled detektive, zaboravite ih. Ovo je lenja adaptacija, koja krene doduše nešto jasnije od one koju je snimio Hawks i koja je notorna po tome da su scenaristi našli grešku u romanu a onda ni oni sami nisu uspeli da razjasne sve lavirinte Chandlerovog zapleta, ali na kraju se završi zamršeno, sa gledaocem koji je izgubio volju da prati šta se desilo.

No, nije čudno kod Winnera to što je njegova ekranizacija slabija od Hawksove ili što nije bogata značenjima kao Dennis Potter već zbunjuje prilična statičnost i ukočenost ovog filma. Winnerova dela karakteriše propulzivnost, visok tempo, dinamika, eros i tanatos u službi zabave gledalaca i ovde ima potencijala za sve to ali se nažalost ne dešava.

Madame Tussaud je jedina asocijacija koju London nudi u ovoj ukrućenoj adaptaciji u kojoj čak ni Mitchum snimljen u nekim sterilnim širim planovima ne uspeva da napravi značajnu ulogu kao Marlowe, samo tri godine posle FAREWELL, MY LOVELY Dicka Richardsa.

Winner je ovde imao na raspolaganju sjajne glumce kao što su James Stewart, Oliver Reed ili Edward Fox, i sa njima nažalost nije napravio bitan film kakav je mogao. Ipak, ovo je bilo daleko od kraja njegove karijere i posle ovoga snimio je još nekoliko mnogo uspelijih naslova.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment