Sunday, May 8, 2022

MANOS SUCIAS

Debitantski film Josefa Kubote Wladyke je priča o dva kolumbijska očajnika koji treba da pretegle tzv. narko-torpedo svojom brodicom i na tom putu se međusobno bolje upoznaju ali i upadaju u nevolje koje će im promeniti život.

Wladyka je na ovom filmu imao pokroviteljstvo Spike Leeja, i on je američki reditelj poljsko-japanskog porekla, međutim sam film izgleda kao kolumbijski art house, potpuno je lokalno izveden, bez ikakvog ugla gledanja sa strane. Izraz je sirov ali i vizuelno visokoestetizovan, a film je veoma vibrantan pri početku i izuzetno dinamičan u završnom činu.

Središnji deo je najstatičniji, mahom je dijaloški i glumački je izazovan i tu se Wladyka osrednje snalazi sa glumcima koji imaju energiju ali i ograničenja naturščika.

Ipak, ovaj jednostavan niskobudžetni debi, sa tom art house razbarušenošću najava je Wladykinog potencijala koji će on i više nego ispuniti osam godina kasnije u filmu CATCH THE FAIR ONE u kome će sve ono što je u ovom filmu dobro biti dopunjeno stvarima koje je u međuvremenu savladao radeći prestižne serije.

Uprkos tome što film govori o ličnoj odgovornosti, o činjenju i nečinjenju, ne bih ga striktno povezao sa Sartreom što eventualno implicira naslov.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment