Saturday, May 7, 2022

FE DE ETARRAS

FE DE ETARRAS Borje Cobeage je slično njegovom filmu NEGOCIADOR, prilično neuspešna komedija o ETA. Cobeaga je izgradio ime kao jedan od najuspešnijih španskih scenarista, ali i u ovom filmu uzima one joke premisu gde ni osnovni vic nije previše smešan i onda je pretvara u osamdesetak minuta razrade šale nerotkinje.

Ovog puta, priča prati radikalnu ćeliju ETA koja planira da se aktivira tokom Mundijala 2010. godine koji je Španija, kao što znamo osvojila. Bilo je nekoliko filmova koji su bili inspirisani ovim senzacionalnim uspehom. Španci previše vole fudbal da bi ovaj istorijski događaj zapostavili kao filmsku temu.

Nažalost, ovo je priča o ćeliji ETA data kroz seriju stupidnih šala jednodimenzionalnih likova čiji je osnovni posao da pokaže kako ova organizacija i njen razlog postojanja više ne postoje i kako - ako i postoji neko koga to zanima - to je više neki smešni običaj nego terorizam.

Ovako prepričano zvuči bitno zanimljivije nego što jeste. Cobeagin rediteljski postupak je sveden i krajnje neinventivan. Film o kome prosto nema šta lepo da se kaže.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment