Sunday, May 29, 2022

RED ELVIS - THE COLD WAR COWBOY

RED ELVIS - THE COLD WAR COWBOY je ambiciozan mejnstrim dokumentarni film o Deanu Reedu koji prati ceo njegov život i događaje koji su nastupili posle smrti. I dalje mi je AMERICAN REBEL nekako najbolje zabeležio Deana Reeda, iako je imao manje novca od ove dosta raskošne produkcije sa vrhunskom arhivom i relevantnim sagovornicima, ali RED ELVIS jeste dobra dopuna jer stavlja akcenat na neke stvari kojima se REBEL nije bavio.

Pre svega, film se dotiče Reedove saradnje sa Stasijem i njegovog izvornog razumevanja i potonjeg razlaza sa njima. Zatim film odlazi na mesto smrti i rekonstruiše istragu sa inspektorima koji su je vodili. Nema tu šta, to je to mesto, to su ti ljudi, i ekskluziva je nesporna.

Ako je na kraju REBELa iznet maltene autorov vapaj da ne veruje u verziju Reedove smrti, RED ELVIS je ambivalentniji prema tome i prikazuje porodicu odnosno prijatelje koji veruju da je ubijen ali i one koji naprosto misle da se ubio i iznose razloge tome u prilog. Film je skrupulozan u tom pogledu i ne iznosi neke sulude ekstremne teorije, ali ni ne osporava teoriju o ubistvu kao skroz neutemeljenu.

Film je zanimljiv čak i meni koji se već dugo bavim temom, i donosi neke stvari koje nisam znao. Međutim, pored vrhunske realizacije u mejnstrim pogledu, ono što je značaj ovog filma jeste vraćanje teme Deana Reeda u neku vrstu fokusa i sposobnost da je iznova učini zanimljivom.

Otud je možda baš ovaj film najbolji gateway drug za istraživanje.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment