Tuesday, February 8, 2022

DAS FUENFTE GEBOT

Duccio Tessari je snimio DAS FUENFTE GEBOT po scenariju Michaela Lentza, u formatu pedantnog nemačkog istorijskog krimića, bez ijednog exploitation detalja, osim malo prigodne erotike i pucnjave tamo gde pravila nalažu. Glavne uloge u ovom veoma fino izvedenom filmu igraju Helmut Berger i Udo Kier a zaplet se bavi dvojicom mladih Nemaca koji za račun nacističke partije vrše pljačke čiji je cilj da izazovu nered i ubrzaju zavođenje nacističke strahovlade.

Kako svaka pa i nacionalsocijalistička revolucija jede svoju decu tako i oni postepeno postaju lovina svog druga iz detinjstva koji je sada policijski inspektor.

DAS FUENFTE GEBOT sve do samog veoma uzbudljivog finala u kome fotografija Josta Vacanoa dolazi do naročitog izražaja pre svega korača putem melodrame, sa skrupuloznom rekonstrukcijom epohe i prilično svedenom glumom.

Iz današnje vizure možda bi fanovi Tessarijevog opusa očekivali nešto nestašnije, razbarušenije i grindhouseičnije ali u ovom filmu toga nema. To ga čini jednim od akademski najzaorkuženijih naslova u Tessarijevom opusu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment