Saturday, February 5, 2022

AMERICAN INSURRECTION

AMERICAN INSURRECTION Williama Sullivana nije naročito dobar indie film ali mi je privukao pažnju prvo zbog teme a zatim zbog toga što mu je alt.right bombovao ocenu na IMDBu. U tom pogledu izjednačili su ga sa naslovima kao što je RELIANT koji je realno slab film ili RUN HIDE FIGHT koji je dobar ali je prokažen.

AMERICAN INSURRECTION je negde između. Nije tako naivan u izvedbi kao RELIANT ali nije ni približno vešt kao RUN HIDE FIGHT. Ovaj film je baš između. Govori o Americi u bliskoj budućnosti koju je preuzeo predsednički kandidat ekstremne desnice, sličan Richardu Spenceru, a po drumovima i ulicama je zavladala militia njegovih istomišljenika The Volunteer koji su žigosali sve nepodobne ljude u rasnom, rodnom, seksualnom i ideološkom pogledu. Film je niskobudžetni i ne razrađuje tu antiutopiju detaljno već se bavi jednom ćelijom otpora koja se uselila na imanje jednog Volunteera, saterala ga u štalu i zarobila i krijući se na njegovom imanju organizuje prebacivanje žigosanih za Kanadu.

Bilo je sličnih premisa u boljim filmovima u poslednje vreme, na um mi pada akcioni indie film BUSHWICK, a konačno Margaret Atwood je ekranizovana i kod Schloendorffa i posle u seriji. Dakle, ova premisa nije ništa novo, ali je prigodna jer je film izašao ubrzo upada na Kapitol i događaja oko nepriznavanja izbora.

Nažalost, Sullivanov reidteljski postupak ne odgovara ritmu film. Film je prespor a nedovoljno estetizovan i arty da bismo imali u šta da gledamo dok se stvari tako sporo odvijaju, i na kraju deluje kao da prosto u njemu nema dovoljno sadržaja za izdašnih skoro dva sata trajanja.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment