Saturday, December 21, 2019

THE AERONAUTS

Pogledao sam THE AERONAUTS Toma Harpera, po scenariju Jacka Thornea, istinitu priču o letu jednog naučnika i jedne aeronautičarke balonom kojim su oborili rektode u pogledu dostignute visine, usput praveći važna ispitivanja.

Film počinje energično i harizmatično, sa dosta pokreta kamere, koreografisanim mizanscenom u sceni vašara sa kpg poleće balon da bi se nažalost vrlo brzo pretvporio u jednu krajnje konvencionalnu strukturu u kojoj junaci upadaju u nevolje u balonu i onda im se javljaju reminiscencije na prethodne faze života na zemlji i u vazduhu.

Javljaju se usled toga razni disbalansi jer imamo junake koji su krenuli u jedan film Basila Deardena da bi to ubrzo postao prestige picture Ivoryja i Merchanta a na kraju i nekakav survival triler.

Isto tako, film je najslabiji u svojoj Merchant-Ivory fazi jer naprosto nema ozbiljno postavljenu i intrigantnu melodramu već jedan niz klišetiziranih dilema koje smo videli sto pura kada se osobenjaci i naučnici nađu nasuprot establišmenta.

Direktor fotografije George Steel je uradio solidan posao za Harpera iako moram priznati da za mene letačke scene snimane iz balona nisu uspele da prevaziđu utisak soundstagea, što mi generalno ne bi bio problem da smo ostali u deardenovskom filmu. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment