Friday, December 27, 2019

FLORIDA STRAITS

FLORIDA STRAITS Mike Hodgesa je HBO televizijski film koji ima autora, glumce i egzekuciju koje bismo lako mogli zamisliti u nekom bioskopskom filmu. U periodu osamdesetih i devedesetih HBO je podigao televizijski film na nivo na kom nikada nije bio, dodavši mu kapacitet da ide u bioskope a svakako da internacionalno bude distribuiran na VHSu. FLORIDA STRAITS je jedan od takvih filmova.

Raul Julia i Fred Ward su u glavnim ulogama kao kubanski oficir koji se vraća na Kubu posle robije zbog učešća u fijasku u Zalivu svinja i tvrdokuvani moreplovac koji za pare treba da ga preveze tamo. Njihov zadatak je da pronađu zlato koje je poneto da bi stabilizovalo režim koji je trebalo da svrgne Fidela a ispostavlja se da oficir ima i romantičnu agendu.

Mike Hodges je ozbiljan reditelj i sve žanrovske konvencije ispunjava vešto i mišićavo, a izborom lokacija u scenama na Kubi, kao i kroz karakterizaciju henchmena daje svemu ozbiljan pečat.

Raul Julia je u punoj formi i ovo je fini podsetnik na to kakav je old school latino vajb donosio osamdesetih i ranih devedesetih, pre nego što će početi da igra karikaturalne negativce. Fred Ward je takođe odličan kao blue collar heroj, kakve je često igrao osamdesetih, sa velikim uspehom u odnosu na fanove, nešto manjim na blagajnama.

FLORIDA STRAITS je još jedna varijaciju na temu potere za blagom koja stoji kao dobar žanrovski rad i danas.

No comments:

Post a Comment