Friday, December 27, 2019

DAYBREAK

DAYBREAK Stephena Tolkina je zanimljiva antiutopija snimljena 1993. za HBO showcase. Reč je o grungy priči o totalitarnom režimu na vlasti u americi, ne samo po Johnu Savageu, slično Cameronovoj seriji DARK ANGEL. 

U bliskoj budućnosti, Amerikom je zavladao represivni režim koji je zavladao državom posle nekog nereda i propasti. Taj novi režim dikskriminiše ljude obolele od neke misteriozne bolesti koja je, sve se čini, upravo i delo tog režima, zamišljeno kao vid populacione kontrole.

Glavnu ulogu igra mladi Cuba Gooding Junior, dobrih pet godina pre oskara za JERRY MAGUIRE, ali već u epohi sjajnih rola kao što je JUDGEMENT NIGHT. John Savage igra čelnika SAD mahom prisutnog u medijskim objavama a ostatak podele čine ozbiiljni karakterni glumci.

DAYBREAK nije ozbiljno razmatranje represivnih mehanizama u Americi koji bi mogli nastati pod nekim onolnostima kao što je već pre toga bila HANDMAID’S TALE u ekranizaciji Volkera Schloendorffa ali nije ni akciona ekstravaganca kao STREETS OF FIRE u duhu omladinskog filma.

DAYBREAK se nalazi negde između, i popunjava taj tipičan prazan prostor između bioskopskog i televizijskog koji je u to vreme držao HBO.

No comments:

Post a Comment