Thursday, December 19, 2019

LUCY IN THE SKY

Noah Hawley je jedan od upečatljivih i zanimljivijih stvaralaca u eri Peak TVa i sada ponovo pokušava da se iskaže na filmu. LUCY IN THE SKY je zanimljiva istinita priča u kojoj Hawley nažalost pravi jednu grešku koju skupo plaća.

Hawley je snimio jedan visokoestetizovan film, na vrlo zanimljiv način smešten u epohu ali neopterećen time, rekao bih čak do te mere "zdravo" neopterećen epohom da baš i izgleda kao film iz epohe. Jedan deo publike neće ni prepoznati da je ovaj film smešten u nekom prošlom vremenu koliko se reditelj, glumci i produkcioni dizajneri u svemu tome relaksirano osećaju.

Sama priča je u maniru FARGO faze Braće Coen a Hawley se time i bavi u istoimenoj seriji i njemu je to jasna priča. Međutim, ovog puta on pokušava da nadkoeni Coenove u pokušaju da jednu zanimljivu true crime zgodu podigne na nivo metafizike. Međutim, Coenovi te svoje dodire sa metafizikom rešavaju unutar narativa koji je zapravo sveden. A Hawley na celu priču dodaje ilustracije metafizike, i naglašava kako u slučaju ima nečeg dubokog, psihološki nedokučivnog, delikatnog, ali na kraju toga zapravo baš i nema.

Hawleyeva ideja je plemenita, ali nije dovoljno dobro realizovana, možda baš zato što je ono o čemu film govori zanimljivije od onoga što Hawley o tome želi da kaže, i to sa velikim K.

Pa ipak, ovo je zanimljiv film, ne samo za ljubitelje i poznavaoce priča o putovanju u svemir, jedino nije dovoljno dobar. A nije dobar jer to nije postao na putu da postane veličanstven.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment