Saturday, December 14, 2019

CODE 8

CODE 8 Jeffa Chana je proširenje kratkometražnog filma o svetu u kom ljudi imaju super-moći u nekih 4% populacije, i mnogi od njih žove na margini, diskriminisano i pod prismotrom i predrasudama policije.

Glavni junak je mladi čovek čija majka ima sposobnost zamrzavanja a on ima sposobnost manipulisanja strujom. Ostvaruje egzistenciju kao radnik na ilegalnom tržištu obdarenih građevinara kada biva uveden u svet jedne pljačkaške grupe nadarenih ljudi.

Braća Chan su u saradnji sa braćom Amell koje znamo iz Arrowverse serija napravila kratki film a potom i IndieGoGo kampanju iz koje je proistekao ovaj odličan B-film koji nema zvezde ali ima odlične i iskusne TV glumce, i ima realizaciju koja je u ravni nekog mid-budget major filma. 

U tom pogledu CODE 8 nema crossover potencijal Blomkampovih filmova da razvali tržište i digne se u neke visoke bioskopske rezultate, ali isto tako ima kvalitet dobro zamišljenog, odlično urađenog akcijaša sa superherojima koji će sjajno funkcionisati na malom ekranu.

To naravno ne znači da ne bih voleo da ovaj film vidim na velikom ekranu ali u sadašnjim okolnostima ipak nema više onog starog preduzetničkog duha da se dobri filmovi uzimaju i stavljaju na tržište. Taj prostor je sada zauzeo striming i to je tako kako je. U svakom slučaju, ovo je jako solidan film koji nudi i world-building za slučaj da se neko zainteresuje ali j i zaokružena kriminalistička priča u jednom dobro zamišljenom svetu.

U pogledu referenci na stripove i strip-filmove, pre svega padaju na um X-MEN i LOGAN. Ima čak i nekih droida sličnih sentinelima, i tu vrstu inspiracije autori ni ne kriju. Kad je već tako onda slobodno možemo reći da je CODE 8 najbolji X-MEN film ove sezone. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment