Wednesday, December 11, 2019

CALL ME BWANA

CALL ME BWANA Gordona Douglasa je potcenjena komedija sa Bob Hopeom koja je nastala kao ugovorna obaveza kompanije Eon Cubbyja Broccolija i Harry Saltzmana da za UA prave dva filma godišnje, jednog Bonda i jedan film koji nije deo te franšize. I zbilja, u tom periodu je Broccoli radio i non-Bond filmove koji mahom nisu previše poznati ali su često delili članove ekipe sa serijalom 007.

Gordon Douglas je najpoznatiji po svojim vesternima i krimićima ali on je još kao dete glumac počeo sa komedijama kod Hala Roacha, a i režirao je u tom žanru. U CALL ME BWANA iz 1963. godine on se vraća u formu, i snima jednu od svojih najboljih, ako ne i najbolju komediju.

CALL ME BWANA definitivno ima relaciju o odnosu na Bonda. Ovo je komedija o antopologu koji je celu karijeru izlažirao prepisujući dnevnike svog strica iz Afrike, i onda je pozvan od strane američkih službi da ode u Afriku i pomogne izvlačenje svemirske kapsule koja je pala na teritoriju jednog krvoločnog plemena. Sovjeti šalju drugu ekipu čiji je zadatak da ga omete na misiji, milom ili silom.

Anita Ekberg, veteranka serijala 007 ali i glumica koja će se 1966. pojaviti i u drugog Douglasovoj space program komediji THE WAY... WAY OUT igra sovjetsku agenticu poslatu za zavede i/ili likvidira američkog tragača. Njega igra Bob Hope, sada već u godinama ali poprilično svestan toga usled čega ga svi zadirkuju da je mator.

U ovoj fazi Bob Hope ima šarm prekaljenog zabavljača ali svakako nije tipična filmska zvezda. U tom pogledu mi iz zemalja i iz generacija kojima Bob Hope malo znači naravno želimo da u takvoj roli vidimo recimo Waltera Matthaua ali on zaista nije loš. Scenario mu nudi ogroman broj odličnih one linera i niz lepo postavljenih gegova, i on to poprilično dobro koristi.

Ekipa koja okružuje Boba Hopea je takođe odlična i pomaže mu da se izbori sa materijalom. Gordon Douglas režira film dinamično, produkcioni dizajn je vibrantan uprkos tome što zbog Mau Mau pobune film nije sniman u Keniji kako je planirano već u Pinewoodu, sa second unitom rađenim u Africi.

Gordon Douglas uspeva da vrlo dobro komično integriše akciju i suspense detalje u celinu koja je mahom koncipirana kao screwball. Nema sumnje da je u tom trenutku Doouglas imao uzore na koje može da se osloni, od NINOTCHKAe do samog Bonda, i pruža jedan dosta informisan i ozbiljno napravljen film.

CALL ME BWANA se bavi temom space racea i spada u red komedija na tu temu, premda je svemirska kapsula u ovom filmu mahom samo McGuffin. Pa ipak, ako se može ubrojati u te filmove, spada u sam vrh ostvarenja tokom talasa koji je postojao šezdesetih.

Zid sa reklamom za ovaj film ima zanimljivu ulogu u filmu FROM RUSSIA WITH LOVE.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment