Sunday, December 29, 2019

COUNTDOWN TO LOOKING GLASS

COUNTDOWN TO LOOKING GLASS Freda Barzyka, po scenariju Alberta Rubena je svojevrsni found footage rad u formi televizijskog coveragea tokom kog situacija od jedne male ekonomske krize korak po korak brzo eskalira do nuklearne razmene između SAD i SSSR.

Ovo je vizionarski televizijski film u produkciji HBO iz davne 1984. godine. Nažalost, ne drži se sve vreme found footage manira praćenja TV programa, ima nekoliko scena u kojima odlazi "iza scene" i drži se tipičnije dramske forme ali sve u svemu ovo je jako lucidno postavljena priča koja se trudi da u war gamingu bude verodostojna, ali isto tako da prikaže kroz medije kako situacija eskalira.

Film je mahom sastavljen od rekontekstualizovanog dokumentarnog materijala koji biva proglašen za aktuelne ENG snimke, nekoliko scena u klasičnoj dramskoj formi i igranog materijala u formi TV izveštavanja.

COUNTDOWN TO LOOKING GLASS danas, delom i zbog forme u kojoj je sačuvan, deluje malo ofucano, ali ovo je jako zanimljivo delo koje mnogo toga duguje britanskoj školi dokumentarnog filma i televizije.

No comments:

Post a Comment