Tuesday, October 7, 2014

THIS IS WHERE I LEAVE YOU

Shawn Levy je snimio REAL STEEL, jedan od najboljih holivudskih filmova protekle decenije i tim ostvarenjem je kod mene stekao veliki kredit i dokazao da ume da napravi i visokooktanski popcorn film i da proizvede arhetipsku emociju. Otud je ekranizacija romana Jonathana Troppera, po scenariju samog pisca i sa All-Star podelom delovala obećavajuće, naročito za mene jer se na jednom mestu našlo dosta mojih favorita - Jason Bateman, Connie Britton i Adam Driver.

Nažalost, rezultat je daleko ispod zbira unetih elemenata. THIS IS WHERE I LEAVE YOU je stupidna, šablonizirana dramedija koja ne funkcioniše ni na jednom nivou izuzev što je Levy realizuje u visokom tempu. Brzina izlaganja rezultira time da film zbilja nikada nije dosadan ali vrlo isto tako sve prelomne scene pored toga što su kliše deluju i kao da su realizovane bez ubeđenja.

THIS IS WHERE I LEAVE YOU je film za koji je, ruku na srce, i nejasno kako je pa mogao biti dobar sa ovlolikim brojem klišea po minutu ali možda je neki strpljiviji reditelj možda mogao da izvuče nekakvu emociju da je eventualno spustio tempo. Rizik bi doduše bio da film bude podjednako glup i još dosadan pride.

Tropperov roman nisam čitao ali ako imamo u vidu da ga je sam adaptirao nema nekog naročitog razloga za samilost. Ako pisac misli da je ovo esencija njegovog romana onda nije reč o remek-delu koje zaslužuje bitno bolju realizaciju.

REAL STEEL je pokazao da Levy može mnogo više od onoga što pokazuje u ostatku karijere. Nažalost, THIS IS WHERE I LEAVE YOU nije film sa kojim je napravio očekivani iskorak u teritoriju kojom je vladao Mike Nichols.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment