Wednesday, October 22, 2014

A LINE IN THE SAND

Pogledao sam A LINE IN THE SAND Jamesa hawesa, ekranizaciju Geralda Seymoura snimljenu za britansku televiziju 2001. godine. Zbog teme, premijera je odložena u vreme 11. septembram i puštena je 2004. godine.

Teško je reći šta je to u Seymourovoj priči bilo tako provokativno 11. septembra. A LINE IN THE SAND govori o britanskom trgovačkom putniku koji je prodavao aparate Iranu za koje se ispostavilo da su služili u iranskom nuklearnom programu. Kada MI-6 locira i uhapsi, on im postaje saradnik i na osnovu njegovih informacija Amerikanci i Izraelci sprovode diverziju u Iranu. Iranci shvataju da je on izvor informacija i šalju svog ubicu, prigodno nazvanog Nakovanj, da ga likvidira.

U ovom TV filmu, Seymour ponajviše citira samoga sebe i A LINE IN THE SAND je iznad svega nova verzija THE GLORY BOYSa samo bez odlične glumačke ekipe, vešte režije i uverljivih likova. A LINE IN THE SAND pati od ornamentalističkog prikazivanja Iranaca koji istovremeno prave atomsku bombu, mogu da nađu i ubiju čoveka preko pola sveta ali sede brkati i bradati u ritama dok to sve planiraju.

A LINE IN THE SAND je stoga pre svega loša kopija THE GLORY BOYSa što je još tužnije jer stiže od istog autora.

Rekao bih da je razlog za tako dugo odlaganje premijere ipak bio to što A LINE IN THE SAND nije baš uspeo TV rad. Iako se ne radi o TV filmu koji treba potisnuti, Seymour je imao i znatno bolja televizijska izdanja.

No comments:

Post a Comment