Saturday, October 18, 2014

TEMPUS FUGIT

Pogledao sam TEMPUS FUGIT Enrica Folcha, niskobudžetni španski TV film o putovanu kroz vreme koji je uspeo da preraste mali ekran i na kraju završi i na festivalima. TEMPUS FUGIT se bavi motivom putovanja kroz vreme u okolnostima gde su ulozi vezani pre svega za romantični ishod, ali sat otkucava i celom svetu koji je na ivici globalnog konflikta čiju eskalaciju može sprečiti samo naizgled "nevažni mali čovek".

Kad je reč o spoju romcoma i putovanja kroz vreme, TEMPUS FUGIT nema šta da traži pored klasika kao što je ABOUT TIME, međutim u svojoj posebnoj - evropskoj i niskobudžtnoj ligi lako zauzima vrlo visoko mesto.

Zanimljivo je da Folch nije kasnije izgradio filmsku karijeru već je ostao na televiziji uprkos internacionalnom eksponiranju filma TEMPUS FUGIT. Po ovom filmu je delovalo da bi mogao da pruži još više.

U španskim okvirima, TEMPUS FUGIT je opšte uzev uza CRONOCRIMENES Nacha Vigalonda a u internacionalnim iza ABOUT TIME i HAPPY ACCIDENTS, međutim svakako da treba da ga vide ne samo oni koje zanima niskobudžetni žanrovski film već i oni koje zanima način kako da prošvercuju žanrovsku materiju u jednoj vrlo pitkoj mejnstrim formi.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment