Thursday, October 9, 2014

THE SALVATION

Pogledao sam THE SALVATION Kristiana Levringa, vstern koji su napisali Levring i ključni savremeni danski scenarista Anders Thomas Jensen. Levringov film je u izvesnom pogledu osavremenjena varijacija na ZLATNU PAĆKU Lole Đukića, da dve bitne razlike - Levringov film nije komedija već tradicionalni vestern sa motivom osvete odnosno Levring nema šta da kaže o spoju svog nacionalnog identiteta sa vesternom kao Lola Đukić.

Levringovi junaci su Skandinavci u Americi (koje igraju Danac Mads Mikkelsen i Šveđanin Mikael Perbrandt) inače ratni vterani koji uzimaju pravdu u svoj ruke kada tipska odmetnička banda koja teroriše tipsku vestern varošicu ubije porodicu jednog od njih.

U All-Star podeli su i Eva Green i Eric Cantona i Jonathan Pryce a Jeffrey Dean Morgan kanališe mlađeg Powers Bootha u ulozi vođe bande. Nažalost, Levring se kreće tankom granicom između klasičnog vesterna i nešto nasilnijeg eastwoodovskog vetsrena nastalog pod uticajem spaghetti iskustva.

Rezultat je nažalost sveden na reprodukciju starih tekovina žanra, bez naročitog žara ili svežih rešenja. U krajnjoj liniji, na kraju čak ni to što su junaci Skandinavci nema bitniju ulogu - čak nema ni jezičke barijere - tipa da se u nekoj sceni oni dogovaraju a ostali ih ne razumeju.

Jensen i Levring dakle nisu pružili apsolutno ništa novo i jedino vredno pažnje je to što oni koji koji vole ortodoksni vestern imaju novu priliku da vide stare poteze realizovane u 2014. godini.

THE SALVATION je prikazan u Kanu što pokazuje perverznu snagu kurioziteta. Očigledno je dovoljno sakupiti nekoliko poznatih glumaca, poticati iz jake kinematografije i imati jak koncept na papiru kako bi se došlo do Kana. THE SALVATION je potpuna suprotnost snazi i svežini THE HOMESMANa Tommy Lee Jonesa.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment