Sunday, August 24, 2014

WINNING

Pogledao sam WINNING, manje cenjenu a zapravo izvanrednu sportsku melodramu Jamesa Goldstonea sa Paulom Newmanom i Joanne Woodward. U vreme izlaska, WINNING je optuživan da se previše oslanja na formulu i da je suviše "tanak" za takve glumačke veličine kao što su Newman i Woodward.

Naravno, o scenariju Howada Rodmana kao odvojenom delu možemo raspravljati. Ali, Newman i Woodward su deo paketa pa ako ga i "uzdižu" to je potpuno legitiman zahvat. Čini mi se da je Rodman kao prevashodno televizijski scenarista bio potcenjen, naročito u odnosu na neke autoritete sa kojima je Newman do tada radio. Ipak, za njegov scenario se može reći sve sem da je "formulaičan" i eventualna zamerka može ići reditelju a ne Rodmanu - dvočasovni film bi možda zahtevao i scenario za taj format a ovaj predložak više deluje kao da je za jednoipočasovni film.

No, WINNING je film o autotrkama i deficit na nivou priče nadoknađuje hipnotičkim snimcima takmičenja. Uprkos tome što u to doba Frankenheimerov GRAND PRIX slovi za ključni trkački film, ui nudi briljantan materijal, WINNING nimalo ne zaostaje. Zapravo, jedini bitan zaostatak "trkačkog materijala" u WINNINGu je to što je vezan za samo jednu državu, dočim ima trke sa svih kontinenata.

S druge strane, tamo gde Frankenheimer ima sjajne glumce i šuplje likove, Goldstone ima i sjajne glumce i odlično postavljene likove.

Iako se Novi Holivud tek zagrevao, Goldstone nudi vrlo moderno koncipiran i glumljen odnos glavnih junaka a kamerne dramske situacije vešto estetizuje tako da one sa materijalom trke čine skladnu celinu.

Paul Newman i Joanne Woodward su sjajni kao sportski vozač i samohrana majka sa kojom on stupa u vezu a tada vrlo mladi Richard Thomas (aktuelan u ulozi FBI starešine u seriji THE AMERICANS) u ulozi njenog sina bio je pravo otkrovenje.

WINNING je film koji istorija ne prepoznaje kao bitan Newmanov nasov i to je šteta. Ovo nije veliki generacijski film i studija jednog vremena kao SLAP SHOT ali jeste zanimljiva melodrama o jednom posvećenom profesionalcu i teškoćama koje ima kada želi da se prilagodi porodičnom životu.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment