Thursday, August 21, 2014

GOAL OF THE DEAD

Ponekad me zaprepasti koliko infesriorne rezultate u pojedinim formama mogu imati Francuzi, ako imamo u vidu istorijski značaj i lidersku poziciju njihove kinematografije. Uprkos tome što su na kraju zahvaljujući talasu reditelja koji čine aja, Gens i Lauguier uspeli da osvoje i horor žanr koji im je dugo bio "terra incognita" i pružao marginalne rezultate u prošlostu, i dalje su su u stanju da neprijatno iznenade.

Recimo, primer takve neprijatnosti jeste GOAL OF THE DEAD edgarwrightovski promašaj rediteljskog dvojca Thierry Poiraud - Jeremy Rocher. U ovom nemaštovitom pačvorku raznih uticaja, bajatih i glupih ideja, Poiraud i Rocher jedino zaslužuju pohvale za to što im film produkciono izgleda ambiciozno. Sve ostalo je manje-više grozno, izuzev glumačke podele koja je svakko mogla odigrati i bolji film da je imala materijala.

Jedna prilično jednostavna ideja, pariski prvoligaški klub odlazi na Kup gostovanje u rodno mesto jednog od svojih asova i tamo narod podivlja, deluje simpatično, skoro pa logično ako imamo u vidu navijačku strast i horor tradiciju nevolja u zabačenim varošicamam ali Poiraud & Rocher uspevaju da je učine neuverljivom i nategnutom na svakom nivou.

Uprkos izvesnoj tehničkoj kompetenciji u domenu fotografije ne uspevaju da naprave niti jednu koherentnu scenu, borbu, dijalog, bilo šta.

GOAL OF THE DEAD je predug pored toga što je glup. Uz produkcionu ozbiljnost kao kvalitet mu se može priznati samo potentna podela i činjenica da će u istoriji žanmra ostati zapamćen kao fusnota - prvi slučaj da se lokalna sportska histerija tretira kroz prizmu "nemrtvih", i to na ovako ambicioznom nivou.

Ako imamo u vidu francuski doprinos "nemrtvima" kroz LES REVENANTS, ovaj film je jedan od onih radova koji pokazuje da se ukupan nivo scene ipak nije podigao.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment