Saturday, December 1, 2012

PREMIUM RUSH

Pogledao sam PREMIUM RUSH, čudnu rediteljsku odluku Davida Koeppa koji je odavno zainteresovan da proširi podrućje borbe i na potpuno autorstvo, ali se do sada izražavao u znatno drugačijim formama. A STIR OF ECHOES je u tom pogldu čak bio odličan film, a nije za potcenjivanje ni TRIGGER EFFECT. Međutim, u PREMIUM RUSHu, Koepp odlučuje da realizuje jednu larrycohenovsku one-note premisu, priču o biciklistima koji rade isporuke u Njujorku i upadaju u nevolje sa trijadama i korumpiranim policajcem. Koepp je jedan od scenarista filma za koji bih razumeo da ga je prodao kao high concept script ali ne razumem poriv i da ga režira jer po nivou sadržaja, ovaj film nije ništa kompleksniji od Bessonovih produkcija sa majstorima parkoura.

Za razliku od Bessonovih parkourovaca, Koepp nema istinske akrobate u glavnim ulogama, Joseph Gordon-Levitt igra heroja i film je maksimalno oslonjen na sve trikove koje tehnika, uključujući naravno i kompjutere može da omogući tako da film nikada zapravo ne nudi efekat istinske akrobacije, vrlo je artificijelan, i verujem čak da je samo snimanje možda bilo čak i kudikamo kompleksnije i rizičnije nego što pokazuje završni proizvod.

PREMIUM RUSH je otud film koji je prejednostavan za holivudski proizvod a nema tu autentičnost prave fizičke akcije koju donose recimo azijski ili evropski majstori. Naravno, bilo je poslednjih godina i američkih filmova koji su, između ostalog, i zahvaljujući tehnologiji pomerali granice, ali PREMIUM RUSH prosto nije jedan od tih.

Koeppu treba skinuti kapu što je snimio jedan potpuno neočekivan B-film. Ali, nažalost, previše je ušuškan u okolnosti A-produkcije da bi tu B-premisu mogao pravilno da nam "proda".

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment