Tuesday, January 8, 2013

SNABBA CASH 2

Pogledao sam SNABBA CASH 2 Babaka Najafija na kome je Daniel Espinosa radio kao izvršni producent, a deo kreativne ekipe iz prvog dela je ostao na zadatku. Ipak, rekao bih da je Babak uspeo samo da očuva načelni "look" prvog filma, ali da je ova priča krajnje pojednostavljena, govoto prozaična u odnosu na prvi film i da SNABBA CASH 2 više deluje kao companion prvom delu nego kao samostalan film. To je šteta, jer su Babak i DP Aril Wretblad uspeli da ponove look prvog filma. Štaviše, rekao bih da u svom celom toku SNABBA CASH 2 nagoveštava da će se razviti u nešto zanimljivo ali u tome ne uspeva i pre svega nema "težinu" kao celinu, iako je na nivou pojedinačnih scena nesumnjivo vešto izveden.

Kao takav, SNABBA CASH 2 je pre svega diskuatbilno uživanje za fanove prvog filma, premda moguće je da oni koji ne vole ili ne znaju prvi film možda mogu da nađu nešto u čemu će ovde uživati, naročito jer nemaju sa čim da porede, a "izgled" prvog filma mahom jeste očuvan.

Srpski mafijaši su prominentni i u nastavku, Mrado je nešto i bitniji lik nego u prvom filmu a radovan i ostatak ekipe imaju upečatljive uloge. Za razliku od raspojasanijih srpskih krimosa kod Refna, Lapidusovi su dosta sračunatiji i opasniji, sve u svemu ponovo su vrlo efektni.

Zahvaljujući SNABBA CASHu i Joel Kinnaman i Fares Fares su uspeli da se dokopaju Holivuda, i uredno su se vratili za ovaj nastavak. Šteta je što film nije na nivou,. Možda će već započeti treći deo lapidusove "Stockholm Noir" trilogije, uspeti da dosegne uspeh prvog SNABBA CASHa koji je postigao internacionalni uspeh, dospevši čak i do naših bioskopa, za razliku od drugog dela koji je napravio trećinu posla prvog filma i to samo u Švedskoj.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment