Sunday, January 27, 2013

ROBOT & FRANK

Pogledao sam ROBOT & FRANK Jake Schreiera, po scenariju Christophera Forda. Uz SAFETY NOT GUARANTEED, ovaj film je bio jedan od SF filmova koji su obeležili prošlogodišnji Sundance. Posle dobrih kritika na festivalu nažalost nije dobio ozbiljniju priliku u bioskopima što je šteta jer je pre svega reč o zanimljivom i pitkom filmu koji nema one elemente na koje računaju veliki studiji u pogledu zvezda i vizuelnog spektakla, ali ima vrlo interesantnu i svežu priču, dinamičan je i imao je kapaciteta da komunicira.

Frank Langella igra starelog lopova koji je polako počeo da gubi pamet usled staračke demencije. Sin shvata da ne može dovoljno redovno da putuje kako bi posaćivao i oprema ga robotom koji mu pomaže, smišlja aktivnosti i vežbe za čuvanje sećanja. Ubrzo stari uspeva da ga izmanipuliše da počnu sa krađama kao najboljim vidom vežbe za očuvanje vitalnosti.

Film je vrlo precizno realizovan i Schreirer sa malim budžetom uspeva da stvori vrlo efektan film u kome pored glumačkih bravura i zanimljivih karaktera donosi dosta humora, napetosti i visokoestetizovan pristup bliskoj budućnosti koja odlično spaja dosadašnje pronalaske sa fino odabranim detaljima koji donose blagi dah budućnosti.

Langella i glas Petera Sarsgaarda uspevaju da izrade odnos između čovek i mašine, a Schreier izuzetno vešto uspeva da "stvori ličnost" od robota koji je bilži Wall-Wju nego humanoidnim androidima.

ROBOT & FRANK je pun pogodak i uprkos tome što nije imao veliku distribuciju nadam se da će doneti dobre poslove svojim autorima.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment