Monday, January 14, 2013

SVARTUR A LEIK

Pogledao sam SVARTUR A LEIK Oskara Thora Axelssona, islandskog štićenika Nicolas Winding Refna koji je prošle godine bio u takmičarskoj selekciji roterdamskog festivala a potom munjevito uspeo da se dokopa i prvog holivudskog projekta. SVARTUR A LEIK je ekranizacija romana Stefana Manija koji je navodno baziran na "sranjima koja su se stvarno desila".

"Sranja" koja se dese u filmu su se svakako desila u desetinama drugih krimića, i Axelsson je u tom smislu najmanje originalan među Dancima i Šveđanima koji snimaju gangsterske filmove. Ako su se desila i u stvarnosti, uopšte me ne čudi, imajući u vidu da su policajci i kriminalci podjednako inspirisani filmovima. U slučaju SVARTUR A LEIK, rekao bih čak da nisu iskopali neke naročito ekscentrične krimiće.

U tehničkom pogledu, SVARTUR A LEIK ima neka videospotovska rešenja koja nisu nimalo sveža ali čine da ima "nekakvo" rediteljsko obeležje. Rekao bih da Refnovo ima na špici ovog filma čini osnovno objašnjenje kako je ovaj rad uopšte uspeo da izađe van Islanda, i da donese holivudski posao Axelssonu. U ovom filmu on nije pokazao apsolutno ništa što ne pokazuju brojni severnoevropski reditelji.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment