Friday, April 1, 2011

RED HILL

Pogledao sam RED HILL Patricka Hughesa i mogu reći da je naš film istog naslova bolji.

RED HILL je savremeni vestern smešten u australijsku varošicu koju jednog dana pohodi brutalni osvetnik polu-aboridžinskog porekla, sa surovošću najtvrđeg vestern ubice i nezaustavljivošću šamana i odlučuje da uveliča prvi dan na poslu mladome pomoćniku šerifa.

Hughes namerno insistira na vesternu kao modelu po kome je ovaj film oblikovan, međutim, problem je u tome što njegova aluzija na vestern kao žanr i uopšte doživljaj filma nije produbljena dalje od bukvalne sličnosti njegove priče sa vesternima. On nažalost kroz akcentovanje žanrovske dimenzije samo načinje potencijal meta-filma kao koncepta ali ga ne produbljuje na nivou sadržaja, i na kraju RED HILL deluje kao nekakva osavremenjena parafraza vesterna, suviše stilizovana u tom pravcu da bi iole realistički funkcionisala.

Hughes se, rečju, bavi jednom ne naročito zanimljivom i gotovo potpuno neuverljivom pričom na jedan stilski ambiciozan ali pre bih rekao pretenciozan nego istinski efektan način. Njegov stilski zahvat je izlišan a rudimentarnost priče, nema ishodište u nekoj univerzalnosti, već samo deluje kao jeftina egzibicija, slabog saspensa i predvidivog zapleta.

Hughes sam po sebi nije reditelj bez perspektive, ali RED HILL je suviše pretenciozan i u realizaciji suviše strejt da bi nam pokazao kako je on reditelj koji sad zaista može da pruži nešto novo. U najboljim deonicama on pokazuje kako je reditelj koji može da nam pruži ono što većina profija zna, a pitanje je da li je to dovoljno da bi se kvalifikovao za reditelja vrednog pažnje.

Ova vrsta showcasinga naprosto nije na nivou onoga što bi se očekivalo od australijskog filma koji nam je dao niz ne samo značajnih reditelja i značajnih filmova već i brojne inovatore koji su se u međuvremenu nametnuli kao klasici.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment