Saturday, April 9, 2011

PAUL

Pogledao sam PAUL Grega Mottole koji se, barem što se mene tiče, pojavio sasvim iznenano na našem bioskopskom repertoaru. Šteta je što Pegga i Frosta u svom "Cornetto" fazonu nismo imali priliku da prvi put vidimo na velikom ekranu u nekom filmu Edgar Wrighta ali sada, šta možemo, poklonu se u zube ne gleda, mislim da je neverovatan eksces što smo uopšte dobili i PAULa. Uz sve to, PAUL je stvarno odličan film, vrlo zabavna komedija o dvojici britanskih geekova na road tripu kroz Ameriku, tokom kog u povratku sa Comic Cona žele da obiđu ključne UFO lokalitete. Na tom putu oni nailaze na pravog vanzemaljca, onog koji je zapravo sleteo na Zemlju i decenijama potom sarađivao sa američkom vladom između ostalog ne bi li senzibilirali Zemljane za susret sa bićima sa druge planete.

PAUL istovrmeno funkcioniše kao dinamična i prilično zabavna road movie komedija, koja se ubrzo prtvori u svojevrsni chase movie - ali isto tako kao i uvek sa Frostom & Peggom sve to je i komentar popularne kulture. Raznih detalja u kojima se podseća na čuvene filmove i priče ima jako puno ali srećom oni nisu sami sebi svrha tako da u filmu sasvim dobro može da uživa i neko ko nije toliko upoznat sa temom. Ipak, naravno, skoro je sigurno da niko neće zalutati na PAULa, a tako mi se čini i po publici koja ga je sinoć gledala u Koloseju - reklo bi se da niko nije zalutao da gleda komediju sa smešnim Englezima.

Greg Mottola je uspeo zahvaljujući svom radu na televiziji a zatim i sa SUPERBADom da se nametne kao ozbiljan reditelj komedija, i da izbegne tavorenje u nekim generic projektima, tako da je PAUL ne samo dobar povratak za njega u svet komedije posle ADVENTURELANDa već je i po svemu vrlo ambiciozan film. Iako Mottola nije formalno atraktivan kao Edgar Wright, rediteljski postupak koji nudi je odličan, ima integritet i PAUL stvarno izgleda kao ozbiljan film bez nekih tipičnih propusta koji se javljaju u vizuelnom ili tehničkom smislu u komedijama.

Isto tako, Mottola je okupio sjajnu ekipu svojih saradnika iz ARRESTED DEVELOPMENTa koji su danas ioanko okosnica američke komičarske scene. U tom smislu PAUL je All-Star kolekcija komičara kao što je u svoje vreme bio BLUES BROTHERS sa kojim deli dosta sličnosti i moglo bi se reći da je PAUL svojevrsni BLUES BROTHERS za savremene geekove.

U svakom slučaju, treba ga ispoštovati na velikom ekranu jer to definitivno zaslužuje. Čini se da za razliku od SCOTT PILGRIMa i u svetu uspeva da izvuče geekove iz kuće.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment