Monday, April 4, 2011

IZA STAKLA

Pogledao sam IZA STAKLA Zrinka Ogreste, vrlo interesantnu urbanu melodramu iz 2008. godine. Reč je o filmu koji na planu inscenacije i rediteljskog koncepta ide jednom dosta poznatom ali za naše uslove dinamičnom i svežom linijom, gde priču smešta u par dana, u jednostavan ljubavni trougao i pripoveda je uvodeći gledaoca u središte situacije umesto da konstituipe narativ u jednom "pričam ti priču" kalupu koji bi regionalnom filmu bio svojstven. U tom smislu, IZA STAKLA dosta podseća na nekakav danski ili britanski film sa svojom neposrednošću, efikasnošču, situacijama u koje gledalac samo bane a onda sam mora da poveže konce.

Ogresta uz asistenciju Ivana Gorana Viteza na poziciji pomoćnika, a Viteza znamo kao reditelja jako zanimljivog ŠUMA SUMMARUM, uspeva da ovaj film učini vrlo dinamičnim i na planu inscenacije, sa dosta mizan-kadrova, pokreta kamere, modernih rešenja, i u slučaju ovakvog rediteljskog pristupa jedino što se nameće kao problem zapravo jesu glumci koji ne mogu da isprate ovu dinamiku, ne mogu da se priviknu na takav tempo, na situacije koje nisu postavljene tipično, od "Akcije!" do "Stopa!" nego se moraju igrati dosta spontanije. Pa ipak, mislim da je IZA STAKLA uzorna urbana melodrama za regionalne okvire, neuporedivo efektnija od recentnog Grlićevog rada NEKA OSTANE MEĐU NAMA koji je pokušao da se nametne kao neki "zlatni standard".

IZA STAKLA jeste autsajderski pa samim tim i naslov lakši za sticanje simpatija od Grlićevog, ali nezavisno od tog odnosa mejnstrima i oboda glavnih tokova, reč je o mnogo boljem filmu.

Oni koji očekuju od filma da bude neki groundbreaking naslov za razotkrivanje ovoga ili onoga, a to je hipoteka koja se nameće regionalnim filmovima, uvek mogu da kažu da ovaj film "nije nišpta naročito". Možda je i tako ali je ovo vrlo pristojno urađeno "ništa naročito" koje po svom korespondiranju sa savremenim dostignućima deluje impozantnije od mnogih drugih regionalnih naslova sa većim ambicijama.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment