Sunday, February 13, 2011

THE LARRY SANDERS SHOW

Imao sam sreće da me je Will inicirao u svet THE LARRY SANDERS SHOWa pre nego što sam pogledao prvi i jedini pokušaj Garry Shandlinga da postane filmska zvezda, tailor-made vehicle WHAT PLANET ARE YOU FROM Mike Nicholsa koji se iz današnje vizure smatra jednim polarizujućim naslovom sa početka ove decenije.

Shandling se od tada i dalje pojavljuje na filmu, obično u upečatljivim star-epizodama i kameo ulogama ali mudro nije dalje forsirao bavljenje filmom. Sudeći po tome koliko sam uživao gledajući WHAT PLANET ARE YOU FROM rekao bih da je šteta što je tako, ali isto tako mislim da je zapravo sjajno što je zadržao svoje ambicije na statusu jerryseinfeldovske figure komičara-preduzetnika.

WHAT PLANET ARE YOU FROM je izuzetno inteligentno skrojen star-vehicle, ali uprkos tome nije postigao uspeh na blagajnama, štaviše upamćen je kao flop u svakom smislu. Koštao je pedesetak miliona a zaradio je manje od 10.

Postavlja se pitanje, šta je onda toliko inteligentno u njemu?

Inteligentno je pre svega to kako je tretitana Shandlingova komičarska persona. WHAT PLANET ARE YOU FROM se formalno može smatrati feelgood event moviejem, projektom koji bi se po profilu mogao porediti sa onim što je donosilo najveće komercijalne uspehe Robinu Williamsu. Razlika je međutim u tome što je Williams žrtvovao svoju komičarsku personu, i svoj mračni i prljavi humor sa kojim se proslavio na stand up sceni kako bi postao family friendly ikona, dočim se Shandling nije odrekao svog prepoznatljivog humora, tako da WHAT PLANET ARE YOU FROM zalazi na teritoriju Woody Allenovog SLEEPERa, i vremenom počinje da liči na jednu izopačenu viziju feelgood moviea.

Za razliku od Williamsa koji se pretvorio u karikaturu i u određenom smislu doiveo sebe do toga da zapracvo više niko ni ne zna po čemu je on bio bitan lik, Shandling je uspeo da se odupre toj vrsti ustupaka. S druge strane, u svom prvom pokušaju nije ni probao da odstupa od svoje najsupelije glumačke formule koju je usavršio na televiziji tako da, u skladu sa filmskim zakonitostima, Shandling ne prestaje da radi ono što najbolje zna.

Sasvim je sigurno da je spoj intelektualne komedije, feelgood filma i njegovih uveoka, grossout gegova iz domena so stupid it's smart (a kod Shandlinga nema nikakve dileme da je reč o namernoj stupidnosti) nije mogao da postigne očekivani komercijalni efekat.

Iza WHAT PLANET ARE YOU FROM stala je ozbiljna holivudska mašinerija, Mike Nichols, ugledni reditelj je režirao, DP je bio Scorseseov saigrač Michael Ballhaus a u epizodnim ulogama se pojavljuje vrhunska ekipa. na scenariju su pored Shandlinga radili i njegov saradnik iz LARRY SANDERSa, Peter Tolan, scenarista WAR OF THE ROSESa Michael Leeson i u to vreme aktuelni pisac MEN IN BLACKa Ed Solomon.

Otud je verovatno takav skup talenata dodatno podcrtao propast ovog filma na blagajnama i odučio Shandlinga od bavljenja filmom.

Međutim, ako govorimo o vanity projektima televizijskih komičara ovog tipa poput Larry Davida ili Jerry Seinfelda, WHAT PKLANET ARE YOU FORM je svakako uspeliji od BEE MOVIEja ili SOUR GRAPESa. Otud ostaje nada da će Shandling ponovo pokušati da se pojavi kao glavni glumac, možda u nekom projektu kao što je bio WHATEVER WORKS sa Larry Davidom.

Ipak, čini se da bi samo ime Woodyjevog profila moglo da vrati nekoga kao što je Shandling u glumačku igru, i teško je očekivati da će neko ko je zaradio stotine miliona dolara na televiziji ulaziti u projekat u kome mora da se dokazuje. Reklo bi se da je WHAT PLANET ARE YOU FROM možda upravo i flopovao zato što Shandling na filmu nije prošao tipičnu stazu dokazivanja, a verovatno je trebalo...

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment