Saturday, February 26, 2011

A MAN CALLED SLEDGE

Pogledao sam A MAN CALLED SLEDGE Vic Morrowa. Reč je o špageti vestrenu kog je za čuvenog Dina De Laurentiisa snimio glumac Vic Morrow po vlastitom scenariju koji je napisao sa Frank Kowalskim, piscem Peckinpahovog ALFREDO GARCIAe. Ovo je verovatno jedan od retkih neklasičnih vesterna u karijeri James Garnera i reč je o njegovom pokušaju da se odmakne od svoje šarmantne vestern-persone.

U tom pokušaju, poprilično uspeva iako ni u ovom filmu nema dileme o tome ko je leading man niti se može proći bez situacija koje Garner rešava svojom umirujućom ironijom.

Konačno, ovo je ipak ona vrsta filma u kojoj junak svoju vrhunsku moralnu transformaciju pokazuje time što između zlata i ubistva iz osvete bira ovo drugo, a dotle već u nekoliko navrata donosi vrlo specifične moralne ocene koje ne proističu iz genre-bendinga kao u SUPPORTU već najpre iz drugačije etike špageti vesterna kojom se on i diferencirao od klasičnog američkog pristupa.

Vic Morrow se iznenađujuće dobro snalazi u ulozi reditelja, vlada kako karakterima tako i akcionim prizorima pa je A MAN CALLED SLEDGE iz 1970. godine film sa dosta svežine i ambicije u rediteljskom postupku.

Ljubiteljima italijanske erotske komedije, naročito rada Salvatorea Samperija biće zanimljiv detalj da se u jednoj od uloga pojavljuje Laura antonelli. Nažalost, u ovom filmu ona nema tipičan glumački zadatak, kao uostalom što ni Garner nije u svom vestern stilu.

Iako je A MAN CALLED SLEDGE prilično soilidan, dinamičan i svež špageti vestern, nije ubrojan u klasike žanra jer se ipak nalazi negde na pola puta između američkog pristupa tej iostvrenog u Evropi i prepoznatljive evropske reinterpretacije konvencija. Ipak, kao i Burt Kennedyjeva HANNIE CAULDER zaslužuje novu šansu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment