Monday, February 28, 2011

SLAUGHTER

Dugo sam tražio i konačno pogledao SLAUGHTER Jacka Starretta, Blaxploitation naslov sa Jim Brownom. Starrett je bio zanimljiv reditelj u danima exploitationa i u domenu blaxploitationa je ostavio značajan trag sa filmom CLEOPATRA JONES.

Brown je moj omiljeni blaxploitation glumac i on je u ovom filmu stavljen u dosta čistu exploitation poziciju, dakle Starrett je napravio destilovan film sa minimumom zapleta, karakterizacijom baziranom pre svega na Brownovom swaggeru i tome da je Rip Tornov beli negativac, gnusna bedna gnjida, nesiguran u svoju seksualnost i apsolutno lišen etike.

U tom smislu, imali smo sreće da Slaughtera igra Brown ali i da je obra podela za negativca, pošto je Rip Torn svakako superioran u odnosu na belce koji inače igraju villaine. U tom mixu je i Stella Stevens koja je kao beli She-Devil kao i Neda arnerić postavila standard u blaxploitationu, recimo i kao lezbejka (inače česta osobina blaxploitation negativki) u nastavku CLEOPATRA JONES.

Starrett izuzev dosta bizarne upotrebe širokougaonih objektiva, nudi vrlo efikasnu i energičnu akciju i akcenat pre svega na njoj. Brown je naravno idealan čovek da je sprovede u delo tako da upravo zahvaljujući tome Starrett uspeva da filmičnošću nadoknadi sve ono što nije uspeo da postigne na nivou vođenja priče.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment