Sunday, February 6, 2011

DUEL AT DIABLO

Pogledao sam DUEL AT DIABLO Ralph Nelsona, dinamičan cavalry vestern iz 1966. fokusiran na akciju u kome se, u jednoj rasno ambivalenoj situaciji protiv opsade Apača bore belci predvođeni James Garnerom i Sidney Poitierom. Nažalost, nema prilike da se u političkom smislu razjasni pozicija Poitierovog lika u odnosu na Indijance, odnosno nešto na temu onoga što ljude njegove rase čeka u zemlji koju su belci oteli od Indijanaca i moglu bi se reći da je uvod u kasnije politilčki angažovanije radove Ralpha Nelsona kao što su TICK TICK TICK ili WILBY CONSPIRACY odnosno izuzetno značajni SOLDIER BLUE jedan od bitnijih antivesterna.

Iako DUEL AT DIABLO vrca od čitljivih rasnih tenzija, on ipak ostaje u domenu vrlo dinamičnog i efektnog akcionog vesterna sa James Garnerom koji je dosrastao zadatku i glumački i fizički, uostalom on je poznat po vrlo raspoloženom prilasku stuntovima.

DUEL AT DIABLO ima svoje mesto u istoriji vesterna jer najavljuje nke kasnije značajnije radove a sam po sebi se u repertoarskom smislu jako dobro drži.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment