Tuesday, February 22, 2011

SUPPORT YOUR LOCAL SHERIFF

Reprizirao sam SUPPORT YOUR LOCAL SHERIFF Burta Kennedyja, jedan od klasika vestern komedije. Kada se nevoljno vratio vesternu, Garner se fokusirao na produciranje "drugačijih" vesterna, i kao vrhunac te faze, po meni se nameće SKIN GAME o kome sam pisao. Ipak, kad je reč o blagajnama, najbolje je prošao SUPPORT YOUR LOCAL SHERIFF i sigurno je najpopularniji.

Ono što SUPPORT nema jeste politička provokativnost i ispitivanje suštine američkih kontradikcija, ali se zato dosta bavi konvencijama vesterna, i ako je SKIN GAME bio efektan jer je istovremeno odličan predstavnik žanra i angažovan film, onda je SUPPORT bitan kao istovremeno dobar predstavnik žanra i njegova parodija, što je redak slučaj. Za razliku od parodija kao što je BLAZING SADDLES, SUPPORT se više bavi iskrivljivanjem vestern konvencija a ne vicevima.

James Garner i u manjoj meri Joan Hackett su osnovni pogon ovog filma a Bruce Dern je jako zanimljiv u svojoj retkoj ne-novoholivudskoj ulozi.

Burt Kennedy je izgradio ime kao scenarista atipičnih Boetticherovih vesterna koji se danas smatraju klasicima. Iako su ti filmovi po svom tonu bili prilično ozbiljni, i Kennedy kao reditelj i Boetticher kao scenarista (TWO MULES FOR SISTER SARA) pokazali su da imaju dara za vestern komediju, iako je Kennedy kasnije snimio i par efektnih naslova više oslonjenih na nasilje nego na smeh.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment