Friday, January 22, 2010

FASUTO SUKUWADDO (aka FIRST SQUAD - THE MOMENT OF TRUTH)

Pogledao sam FASUTO SUKUWADDO poznatiji kao FIRST SQUAD - THE MOMENT OF TRUTH Yoshiharu Ashinoa i moram priznati da je reč o izuzetnom ostvarenju koje naravno ima poseban efekat na mene kao ljubitelja WW2 filma i totalitarnih ideologija. Moram priznati da je mene kao ljubitelja anime pregazilo vreme u priličnoj meri. Ja još uvek živim u svetu u kome je Yoshiaki Kawajiri najveći majstor a kapiram da je anime u međuvremenu otišla mnogo koraka dalje. U tom smislu, ne znam gde se ovaj naslov nalazi u odnosu na savremene anime tokove, jer kako rekoh, moje intenzivno praćenje anime je praistorijsko, osim naravno catchupovanja sa novim radovima velikana iz mog vremena.

Ovaj naslov sam svojevremeno zapazio i trejler mi je bio super, međutim onda mi je nestao sa radara i sada me je kritika sa Popboksa obavestila da je leakovao odličan screener sa hardcoded subovima.

Kako god bilo, prvi element koji je osvežavajući kad je reč o FIRST SQUADu je to što se film istovremeno koristi stilemama anime ali iskoračuje u potpunosti iz tog tematskog kruga što je izuzetno zanimljivo. Iako je dizajn likova radio Japanac, prisutni su pored anime konvencija u dizajnu likova i uticaji sovjetske propagande kao i sovjetskog WW2 filma. Ne bih išao toliko daleko da kažem da se prepoznaje Elem Klimov (koliko shvatam scenarista i prioducent Aljoša Klimov nije Elemov sin) u kadriranju scena ali svakako da postoje neki uticaji igranog WW2 filma na planu izbora planova u kadriranju i sl. Uvođenje novih elemenata u često vrlo predvidljivi svet anime vizuelizacije je dobrodošao.

Film traje 70ak minuta, i jedan deo trajanja nadoknađen je slično BEOGRADSKOM FANTOMU, odnosno mockumentary iskazima učesnika, stručnih saradnika, psihijatara i istoričara i to filmu daje jedan poseban šmek i uopšte ne remeti ukupan utisak.

U tom smislu, kada traje anime akcija, a ona u principu ipak zauzima daleko najveći deo filma, nema ustupaka i sve je vrlo dinamično. Autori vrlo dobro konstruišu akcentovane situacije, prelomne tačke u priči i karakterima i čini se da je film upravo zbog svog niskog budžeta upravo pošteđen onoga u čemu se anime film realno najslabije iskazuje a to su intervali odnosno deonice koje malo spuštaju intenzitet akcije i konflikta pred sledeću akcentovanu situaciju. U tom smislu, mockumentary je mudro rešenje. U svakom slučaju, iako verovatno jeste, mockumentary segment zaista ne izgleda kao cop out već kao jedan cool dodatak. Neko će reći da je izbegavanje scena-intervala u anime filmu izbegavanje onoga što je teško i to je možda tačno, ali meni je lagla ta cormanovska snalažljivost, kao što mi je bila sasvim u redu i u FANTOMU.

Kad je reč o samoj priči, zaplet, lokacije, ambijenti i junaci su odlično postavljeni. Pulpy postavka savršeno funkcioniše u anime miljeu, a istorijska istina u koju je sve smešteno daje priči zapravo nekakvu mitsku auru. Reklo bi se da monumentalnost Istočnog fronta kao mesta i događaja daje svemu jednu posebnu težinu upravo u ravni binarnosti bajke, odnosno borbe Dobra i Zla.

Isto tako, stileme mange su dobro integrisane u priču, tako da steampunk rešenja postoje ali nisu prenaglašena, anime chicks postoje ali funkcionišu u kontekstu (obratiti pažnju na undercover Nemice), i stilizacija je krajnje uravnotežena.

Što se eventualnih primedbi tiče, svakako je kraj mogao doneti klimaktičniju bitku, međutim zaplet koji dovodi do kraja je sasvim dovoljno dinamičan da relativno jednosmeran kraj u kome nema puno napetosti može da stoji i kao neka vrsta kode.

Ono što se može uzeti kao generalna primedba jeste i to da nam je anime kao filmska forma do sada prižio masterpisove od po dva sata sa izgrađenim situacijama i detaljnim set-pieceovima, dočim FIRST SQUAD generalno drži svoje situacije dosta kratkim iako ne i nedorečenim. Razloga za to je možda i to što se koketiralo sa idejom da ovo bude pilot za TV seriju koji je pretvoren u film. Međutim, ja moram priznati da se nisam osećao ni prevarenim ni uskraćenim jer su nove stvari koje film donosi i privlačnost miljea u kome se dešava sasvim dovoljni da prevaziđe to što nije full-blooded anime rampage od 110 minuta. Iako su na ovom filmu radili Japanci, reč je ipak o korpodukciji i mislim da je ovo odličan prvi korak.

o kulturološkoj dimenziji toga da je snimljen anime film o sovjetskoj borbi sa nacistima, na Istočnom frontu, ne treba trošiti reči. To je zaista tema za jedno vrlo ozbiljno razmatranje spajanja pop kulture i istorijskih događaja od izuzetnog značaja za izgradnju kulturnog identiteta. Isto tako, slično DISTRICT 9 i EDIT I JA, ovaj film suštinski ima tu retko viđenu autonomiju koja postaje sve aktuelnija u poslednje vreme a to je da se apropriraju strane žanrovske matrice i primenjuju na priču sa lokalnim likovima, bez ikakve intruzije stranaca koji inače imaju pravo da im se dešavaju takve priče. Na neki način, u ovom filmu Japanci imaju snažan kreativan pečat više kao pomagači u artikulisanju filma i tehničkoj realizaciji nego što utiču na samu supstancu priče kojoj su pozajmili samo stil.

FIRST SQUAD je izuzetno interesantan pokušaj koji na samom kraju nudi mogućnost nastavka iako stoji kao nesumnjiva standalone celina. Kako sam se ogradio na početku, ne znam gde ovaj film stoji danas u svetu anime, ali je što se mene tiče, u svetu ratnoh i isto;oevropskog filma, zaista predstavlja osveženje bez sumnje i treba ga pogledati.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment