Saturday, January 2, 2010

WHIP IT

Kod Drew Barrymore je od starta bilo jasno da tu postoji nešto više i da ona ima instinkt koji prevazilazi tipičnu glumačku zvezdu. Izbor projekata, kako glumačka tako i producentski, govorio je da ona ima dosta zanimljivu agendu i WHIP IT je to nesumnjivo pokazao. Iako nije profilisan kao neki film svojom temom ili produkcijom pretenduje da bude nešto značajno, reč je o old school žanrovskom filmu koji ima sve one kvalitete koji su učinili B-film tako proslavljenom i često analiziranom formom.

WHIP IT je 80s omladinski film snimljen 2009. o devojci iz malog provincijskog mesta u teksasu koja u Austinu, centru liberalnog Teksasa otkriva svoju ljubav prema roller derbyju. Naravno, sasvim je jasno da je roller derby vrlo otvorena zamena za lezbijsku zajednicu, i da je film zapravo o tome, međutim za razliku od interesantnih ali ipak banalnih filmova Angele Robinson, ovaj zaista funkcioniše iznad te metaforične ravni kao istinski sportski film, i potpuno ubedljiva omladinska drama u kojoj Drew na masi mesta ubacuje goofy detalje koji pokazuju kako je zapravo taj film nešto drugo.

U tom smislu WHIP IT je sjajan throwback za stare 70s i 80s omladinske filmove, sa tim odličnim spojem ozbiljnosti i naivnosti koji je naročito bio prisutan u tom periodu.

Glumačka rešnja imaju indie šmek, blaga preteranost u ekspresiji je simpatična i WHIP IT se može sagledavati i kao neka vrsta produžetka JUNO drugim, mišićavijim sredstvima, sa manje pretenzije u postupku i ozbiljnijim dometima kad je reč o značenju.

Međutim, ono što je najmaestralnije u filmu je svakako glumačka podela. Ellen Page u glavnoj ulozi je okružena fantastičnom ekipom koja bi se mogla porediti sa INGLOURIOS BASTERDS, da je kojim slučajem Tarantino snimio film koji ima iole smisla. Od Tarantinove veteranke Zoe Bell preko Kristen Wiig, Alle Shawkat iz ARRESTED DEVELOPMENT, Marcie Gay Harden pa sve do same Drew, Ellen predvodi izvanredan ansambl koji ne čine zvezde ali su to sjajni profiji i sjajan tim koji uprkos svojim bravurama omogućuju njoj da odigra ključne poteze kao uostalom i u samoj sportskoj priči.

Što se egzekucije tiče, Drew je očigledno skupila kompetentnu ekipu i u stilskom smislu tu nema lutanja a film čak ima i jednu vrlo šarmantnu lirsku, vrlo filmičnu, ljubavnu scenu koja pokazuje dobar filmmejkerski instinkt. Muzika je baziraa na prilično hip selekciji pesama ali one u principu ne progurtaju film dočim parčići koji su score vuku na 70s rešenja koja su u poslednje vreme dosta česta.

WHIP IT mi je bio među najočekivanijim filmovima jer sam predosećao da se tu nešto zanimljivo dešava i nisam se prevario. Imajući u vidu specifičnost materijala koji piše Shauna Cross, u šta sam imao priliku da se uverim nedavno čitajući scvenario za IF I STAY, reč je o piscu čiji scenariji vrlo lako mogu da skliznu u totalni besmisao, patetiku i kliše ako su bez jasnog rediteljskog vođenja, i Drew je to itekako uspela da prevaziđe pokazujući izgrađen rediteljski instinkt. Videćemo šta će se desiti za IF I STAY od koga Summit očekuje da bude novi malo mračniji film za TWILIGHT crowd.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment