Tuesday, January 26, 2010

AN EDUCATION

Još pre neki dan pogledao sam AN EDUCATION Lone Scherfig i jako je teškon sabrati utiske o ovom filmu, i to ne zbog toga što je na mene lično ostavio snažan utisak, pošto nije, nego pe svega zato što je vrlo neobičan. Naime, u prvom planu ovog filma je jedna u suštini klasična moralizatorska priča, kao nekakva apdejtovana verzija Mir-Jam, nesumnjivo odlično vođena i realizovana, ali isto tako nesumnjivo mir-jamična što u startu osporava neku ozbiljniju produbljenost ovog filma izuzev veštog baratanja stereotipima. Međutim, isto tako, film ima jednu dosta prikrivenu drugu dimenziju koja na intelektualnom nivou legitimiše to baratanje stereotipima i na svaku optužbu zaista se unutar samog filma može pronaći adut koji će ga braniti.

I tu nastupa moj osnovni problem u proceni ovog filma, jer AN EDUCATION me nesumnjivo jeste dojmio kao odlično realizovan mirjamični chick flick, koji ne zaslužuje da se tretira kao nešto ozbilujnije od toga. A opet u samom filmu su prisutni elementi koji ga objektivno čine promišljnijim nego što izgleda. Ukratko rečeno, ugođaji koji se pružaju gledanjem EDUCATIONa su nesumnjivi, ali dosta površni, a pre svega su namenjeni ženskoj publici i svima onima koji se tako osećaju. Dočim, suštinski kvaliteti ovog filma proističu iz razmišljanja o njemu, ukoliko gledalac oseti potrebu za tim posle gledanja, što će se verovatno retko dešavati.

Ono što se nalazi u toj pozadini koja nije eksplicitno vidljiva odnosno vidljiva je ali nije stavljena u prvi plan jeste pre svega kritika klasnog sistema Velike Britanije koji u priličnoj meri determiniše zablude glavne junakinje i podstiče njene probleme sa životnim odlukama i identitetom, čak i onda kada se te odluke donose u ravni mirjamičnih opredeljenja.

Rekonstrukcija epohe je vrlo solidna, stvorena je jedna fetišistička atmosfera Britanije sa početka šezdesetih a Lone svakako vrlo vešto vodi priču i izvlači maksimum iz glumaca.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment