Thursday, November 19, 2009

THERE'S A GIRL IN MY SOUP

Pogledao sam THERE'S A GIRL IN MY SOUP Roy Boultinga, snimljen po drami Terence Frisbyja koja je bila veliki pozorišni hit.

Spoj Peter Sellersa i Goldie Hawn u filmu koji je najavljen kao sex comedy, i sve to samo godinu dana pošto je Goldie osvojila oskara za maestralni CACTUS FLOWER obećavao je da će film izazvati salve smeha. I većina kritika je ubrzo vrlo razočarano konstatovala da film nije pružio dovoljno smeha, da je Sellers indisponiran i sl.

Inače, ovo snimanje je poznato po tome da je Goldie uspela da pridobije kapricioznog i nestabilnog Sellersa o sve je proteklo u relativnom redu i miru.

Činjenica je da film nije previše smešan i da Sellers nije napravio neku urnebesnu ulogu, odnosno da je Goldie inspirisanija od njega. Međutim, ja ovaj film nisam ni doživeo kao komediju, više kao ljubavnu dramu koja inklinira ka tome da bude smešna. Iako ima nekoliko vrlo dobro koncipiranih i napisanih scena između glavnih junaka, koje su više drama nego komedija, činjenica je da je SOUP u pojedinim situacijama pojednostavljen kako bi bio komedija, međutim Frisbyjev tekst ima priču i mimo humora, i funkcioniše čak i onda kad film nije smešan.

Međutim, čini se da je high concept glumačka podela potopila film i da se nije dovoljno radilo na produbljivanju njihovog zapleta od momenta kada je premisa odlično i na izvesnom nivou psihološki ubedljivo i istinito postavljena.

Peter Sellers je vrlo smiren, ozbiljan, iako naravno ovo nije rola na liniji LOLITAe, ali isto tako dosta je solidan na toj ničijoj zemlji između komedije i melodrame. Ono što je najbitnije što kada je u spuštenom ključu, kada ne briljira, Sellers nikako nije prazan, što svakako ume da bude rizik sa tom vrstom glumaca.

Goldie je naravno u ovoj fazi bila u punoj formi i tu nema šta mnogo da se priča.

THERE'S A GIRL je najbolji kada se gleda kao ljubavna drama ali je u tom segmentu hendikepiran pojdnostavljenošću svoje druge polovine. U svakom slučaju, oni koji očekuju komediju doraslu imenima Goldie i Sellersa u ovom filmu je neće naći.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment