Friday, November 13, 2009

THE HOT ROCK

Pogledao sam THE HOT ROCK Petera Yatesa. Reč je o ekranizaciji romana Donalda Westlakea koji je prvobitno trebalo da bude roman o Parkeru sa Starkovim potpisom međutim Westlake je shvatio da je priča suviše komična, da se tako nešto Parkeru ne bi desilo i dodelio je zaplet svom relaksiranijem junaku Dortmunderu. Adaptaciju HOT ROCKa napisao je William Goldman, svakako jedan od ključnih scenrista u istoriji Holivuda a režija je prepuštena Yatesu, izuzetnom profesionalcu koji je u to vreme bio u najpotentnijoj fazi.

Iako se THE HOT ROCK smatra velikim klasikom, po meni ono što najviše nedostaje ovom filmu jeste autentični suspense. Priča je koncipirana da bude cool i easygoing i glumačka ekipa u kojoj Redford igra Dortmundera a George Segal mu igra sidekicka, svakako ima potencijal da to i uradi, međutim sam fokus heistova je više vezan za komplikovane planove nego za teškoće koje nastaju u realizaciji tih planova.

Iz tog razloga, zabava ostaje kvalitetna ali i praznija nego što bi bilo da je ubačeno malo autentične napetosti.

Ipak, to ne čini THE HOT ROCK manje važnim naslovom i jednim od najupečatljivijih predstavnika 70s heist filma. Redfor i Segal su zaista maestralni a Yates ume da stvori odličnu atmosferu proisteklu iz Goldmanovog duhovitog dinamičnog i duhovitog scenarija. U tom smislu THE HOT ROCK je pre svega škola kako se radi heist film čiji akcenat nije na suspenseu već na smirenosti glavnog junaka i zanimljivo osmišljenim pljačkama i preokretima.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment