Friday, November 20, 2009

BUTTERFLY ON A WHEEL

Pogledao sam BUTTERFLY ON A WHEEL Mike Barkera. Pre samo deset godina, ekipa koja je radila ovaj film imala je potpuno drugačiju poziciju. Pierce Brsnan je bio James Bond, internacionalni superstar, Mike Barker je u to vreme snimio BEST LAID PLANS - izvanredan neo noir po scenariju Teda Grifina i dlovalo je da je velika karijera pred njim (kao i pred Griffinom koji je ipak kasnije našao svoje mesto u glavnom toku) a Maria Bello i Gerard Butler su bili tek na početku. Danas je međutim na najvišoj poziciji upravo onaj koji je najslabija karaika ovog filma - Gerry Butler; Barker je poluopskurni hacker; Brosnan je i dalje zvezda ali luta u potrazi za hitom i identitetom posle Bonda dočim je Maria Bello ostvarila pristojnu karijeru.

U filmu BUTTERFLY ON A WHEEL, svi oni rade najbolje što umeju, ali nema pisca Griffinovog nadahnuća da napiše sxcenario i nažalost Butleru je prepušteno da vuče film na svojim plećima a on je u ovoj grupi najmanje zanimljiv glumac.

Bilo bi interesantno uporediti BUTTERFLY sa LAW ABIDING CITIZEN pošto imaju sličan motiv running against the clock ucene s tom što je BUTTERFLY na kamernijoj home invasion liniji josephrubenovskog tipa sa malim uplivom COLLATERALa i DIE HARD WITH A VENGEANCE.

Gerard Butler je neubedljiv kao japi, on je naprosto prevelika sirovina za tu ulogu. Ne deluje ni kao brainiac niti kao neko ko bi bio muž Marie Bello.

Maria Bello i Pierce Brosnan su odlični. Bello uspeva da unese svežinu u tipski lik supruge u nevolji a Brosnan se iz Bonda polako vraća svojim rolama sa početka karijere kad je bio elegantan negativac. Naravno, za razliku od FOURTH PROTOCOL i LONG GOOD FRIDAY, Brosnan je sad vipe produbljeni negativac tomcruiseovskog tipa iz COLLATERALa.

Barkerova inscenacija je energična i vrlo vešta i pokazuje da i dalje ima onog žara iz BEST LAID PLANS. Šteta je samo u tome što je BUTTERFLY bajat home invasion triler koji bi možda bio hit da je bio među prvima ali sada je nažalost na DTV teritoriji.

Ne može se reći da film nema tu by-the-numbers korektnost u konstruisanju scena, čak je i bolje realizovan od tipičnog trilera ali realno nema tu sočnosti karaktera koja bi vezala publiku i bila emotivna podloga za suspense.

Najstrašnije od svega je to što sam od početka filma imao svest o tome da će ishodovati preokretom i da je BUTTERFLY jedan od onih trilera kao što je IDENTITY koji svoju rutinsku strukturu kompenzuju obrtom. Postojao je, nažalost, samo jedan logičan twist koji je mogao spasiti film i dati mu neku vrstu smisla. I na kraju se zaista desi proekret, ali to nije onaj koji je bio nužan već jedan od onih koji potpuno obezvrede film.

Na kraju, BUTTERFLY čak nije ni pao na testu inteligencije već je propustio jednu priliku da sebi obezbedi bilo kakav smisao. No, vrlo solidna realizacija, ekonomično trajanje i zvezde preporučuju ga kao pisme time filler.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment