Monday, November 9, 2009

THE GRASSHOPPER

Pogledao sam THE GRASSHOPPER Jerry Parisa sa Jacqueline Bisset i Jim Brownom. Jim Brown mi je bio primardni draw da pogledam ovaj interesantan, klinički postavljen moralitet o sunovratu devojke iz kanadske provincije koja posrne u Las Vegasu. Jim Brown igra glavnu mušku ulogu, ex-ragbistu koji u Vegasu radi kao maskota jednog od kazina.

S jedne strane, THE GRASSHOPPER se može sagledavati kao priča o besperspektivnosti života belaca koji ne znaju šta će sa sobom (Bisset) i crnaca koje je društvo potrošilo (završena sportska karijera), međutim, dok je priča Brownovog lika univerzalnija za celu populaciju, njen sunovrat je dosta personalizovan, i u tome leži osnovni problem filma. Naime, glavna junakinja ima dosta karakterističnih ličnih osobina da se tretira kao istinski filmski karakter, dočim je njena sudbina sama po sebi postavljena potpuno po obrascu nekakvog morality playa.

Film je solidno realizovan, sa nekoliko zanimljivo postavljenih likova, među kojima je najinteresantniji gej prijatelj glavne junakinje.

Uprkos dosta bolnim klišeima kojima film pribegava, deluje dosta sveže u kontekstu američkog filma šezdesetih, i paradoksalno, prilično je zabavan iako se ne može optužiti da eksploatatorski prilazi problemu.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment