Thursday, October 1, 2009

THANK YOU FOR SMOKING

Sa zakašnjenjem sam pogledao THANK YOU FOR SMOKING Jasona Reitmana. Ovaj film mi se više dojmio od JUNO pre svega zato što se za razliku od koketiranja sa indie obrascima u JUNO ovaj više bavi old school satirom u poslovnom svetu što je pre karakteristika nekih starih majstora kao što je recimo bio Wilder. Naravno, Reitmana je teško porediti sa Wilderom jer on ipak ima drugačiji pristup ali THANK YOU FOR SMOKING preuzima neke koncepcije wilderovske komedije.

Reitman ima odličnu premisu, i u principu otvara je vrlo dobro, ali kako film odmiče tako i njegov odnos prema celoj priči postaje sve manje intenzivan i film se završava na izmaku snaga, ali na svu sreću početak je dovoljno furiozan i onda to opadanje energije u sledećih 90 minuta biva zaustavljeno na vreme. No, činjenica je da u ovoj priči o spin doktoru koja pokušava da bude inteligentna, kraj deluje manje inteligentno i od početka priče i od samog glavnog junaka.

Međutim, ono što se Reitmanu ne može osporiti to je sjajna glumačka ekipa, sa sve izuzetno interesantnim Cameron Brightom u ulozi sina Aarona Eckharta, i visok tempo priče koja se razvija sa lakoćom i pitkošću čime prevazilazi izvesne nedoslednosti u stilizaciji.

U svakom slučaju, kad je reč o debitantskim filmovima, THANK YOU FOR SMOKING je film koji obećava, kao što obećava i najavljeni Reitmanov povratak u sličan korporativni milje sa novim filmom.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment