Saturday, October 17, 2009

DOGHOUSE

Pogledao sam DOGHOUSE Jake Westa. Ponekad se upitam da li su budale ovi koji snimaju ovakve filmove ili sam ja budala što ih gledam. Jake West je režirao film EVIL ALIENS, film koji sam gledao ali ga se nimalo ne sećam što mi se zaista retko dešava. Međutim, kao što se ne sećam filma, ne sećam se ni da mi je bio nešto upečatljivo antipatičan, ne pamtim kao nešto izrazito negativno. Kad je reč o DOGHOUSEu, ovo je film koji ću verovatno bolje zapamtiti zbog high concepta. Priča prati grupu londonskih geezera koji odlaze da se odmore od žena i bonduju kako bi oporavili jednog od njih koji prolazi kroz težak razvod. Međutim, na tom putu dolaze u selo u kome su žene pobesnele od virusa koji je pušten kako bi vojska oprobala oružje kojim okreće jednu polovinu populaciju protiv druge.

Usled uticaja virusa žene postaju tzv. "zombirds", dakle kao zombiji koji nisu infektivni, polu-inteligentni, nekad brzi-nekad spori. Kako god bilo, žene koje postaju zombiji u principu bivaju lišene svake ljudske (uključujući i ženske) osobine i u tom smislu, jedina invencija je to što su izbezumljeni zombiji žene i to je otprilike to. dakle, nema apsolutno ničeg suštinskog u tom sukobu, nema ničega što bi bio neki smislen komentar na muško-ženske odnose, osim eto prilike da se muškarci među sobom bonduju suočeni sa opasnošću.

DOGHOUSE je jedan od opiljaka SHAUN OF THE DEADa i njegovog izuzetnog kritičkog i komercijalnog uspeha. Jake West čak ni ne krije da se nadovezuje na SHAUNa čak i po nekim detaljima na planu kadriranja koje se nadovezuje na televizijsku tradiciju (u najboljem smislu), dakle sa dosta pokreta kamere, pozicija kamere i energičnim inscenacijama.

Ono što je čest kvalitet recentnih horora je barem to da ne traju dugo. DOGHOUSE ima tu vrlinu, i svakako nije dosadan. Međutim, iako Westa ne smatram nekim velikim i potentnim talentom, ono što je imalo kvalitet jeste glumačka podela u kojoj su Danny Dyer, Stephen Graham i Noel Clarke i šteta je što nisu imali interesantnije protivnike. Jedina interesantna stvar vezana za zombirds jeste to što su u pojedinim scenama koreografisane kao da je reč o plesu a ne o agresiji i to je na neki način inovativno.

U svakom slučaju, DOGHOUSE je film koji je podnošljiv ali potpuno uzaludan. Iako razumem exploitation i razumem da filmovi po definiciji ne moraju biti opterećeni smislom, ponekad mi je zaista žao kada se ovoliki potencijal ne osmisli bolje.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment