Friday, October 30, 2009

DEATH TRAIN

Pogledao sam DEATH TRAIN, TV film snimljen po likovima koje je osmislio Alistair MacLean, u režiji David Jacksona, koji je pre svega zanimljiv po tome što je sniman u Hrvatskoj i Sloveniji početkom nedavnih neprijatnosti a drugi razlog je što se Pierce Brosnan kroz lik Michaela Grahama zgrevao za ulogu James Bonda. I zaista, ako imamo u vidu da je igrao u dve ekranizacije Grahamovih avantura, u DEATH TRAINu igra agenta koji više komandos nego špijun ova rola je dosta slična onome što je kasnije igrao u GOLDENEYE. U drugoj ekranizaciji NIGHT WATCH, Brosnan je Grahama igrao više kao špijuna.

Credit Jadran Filma kao koproducenta ovog TV filma koji je imao i veliki plasman na VHS tržištu širom sveta, potvrđuje veliku reputaciju Jadran Filma u svetu korpodukcija. Kad je reč o onome što su u ovom trenutku mogli da pruže "strancima u raju", to je uglavnom old school akcija, old school stuntovi su pucanjem i vozovima koji u tom trenutku možda nisu bili na nivou nekog visokobudžetnog akcionog filma ali svakako jesu više nego dobri kada treba da daju film look nekoj TV produkciji iz tog perioda.

U svakom slučaju, film iako je sniman u Hrvatskoj i Sloveniji uspeva da sasvim pristojno slaže nemačke lokacije kao i neke non-descript američke eksterijere.

Iako je izašao 1992. DEATH TRAIN se u suštini nadovezuje na tradicije ekranizacija Sheldona, Ludluma i Higginsa koje su počele tokom osamdesetih i stoje kao deo tadašnje televizijske kulture.

Zaplet sa vozom koji nosi atomske bombe u principu dominira i ne pruža puno prilike Brosnanu ili Stewartu da razviju svoje likove ali u retkim deonicama kada je ostalo mesta za karaktere, Brosnan se služi rutinskim ali efektnim šarmom tipičnog agenta koji krši naređenja ali je uvek u pravu.

Da nema veze Brosnana kasnje sa Bondom i da nas ne zanima kako izgleda ex-Yu na ekranu, teško da bi postojalo išta što bi moglo preporučiti ovaj rutinski TV proizvod za gledanje.

No comments:

Post a Comment