Sunday, October 18, 2009

THE TOURNAMENT

Retko kad se pojave filmovi sa natpisom MEHO KRLJIĆ na sebi, ali kad se pojavi onda uglavnom kickuju ass.

Pogledao sam THE TOURNAMENT Scotta Manna, film koji je sticajem nesrećnih okolnosti, iako potpuno razumljivo, ako imamo u vidu glumačku podelu, skončao kao DTV jer nema neku izrazitu zvezdu u podeli. To je šteta pošto je THE TOURNAMENT sniman kao da će ići u bioskope i stoji kao jedno od najčistijih akcionih iskustava ove sezone.

Ovakav nivo tehničke egzekucije i inventivnosti se nikad ne sreće u DTV filmovima a čini mi se da ga je sve manje i u bioskopskim akcijašima. THE TOURNAMENT ima jednostavnost TAKENa i količinu akcije CRANKa, s tim što je po stilu bliži TAKENa, dakle akcija je jasna, pregledna, uzbudljiva. Ono po čemu se međutim razlikuje od njih jeste količina krvoprolića koja je najbliža DISTRICT 9u. Naime, odnos prema ljudskim telima dosta je sličan odnosu prema telima vanzemaljaca, Mann bez pardona ljudima amputira i lomi udove a mogu da nabrojim barem tri lika koji bukvalno bivaju razneti u kadru, u paramparčad sa sve parčićima mesa i litrima krvi koji se rasipaju okolo.

Ukoliko imamo u vidu da na nivou dijaloga i odnosa među likovima ovaj film nema neku obscenost i da je vrlo ozbiljan, količina čistog carnagea izazvanog upotrebom kako vatrenog oružja i eksplozvnih naprava, tako i hladnog oružja i motornih vozila je zaista neverovatan i THE TOURNAMENT je hard, hard R.

Ono što je najdivnije to je da ni na nivou priče TOURMANET nije loš. Priča je konvencionalna, govori o BATTLE ROYALEičnom turniru na kome se 30 ubica ubija do poslednjeg, ali u svemu tome ima svežinu i tempo.

Konačno, dolazimo do česte DTV boljke koju THE TOURNAMET neshvatljiv dobro prevazilazi a to su lokacije. Naime, film se dešava na severu Engleske a sniman je tamo i u Bugarskoj. Međutim, toliko je dobro realizovan da zaista ni u jednoj sceni ne postoji utisak da Bugarska dublira Englesku. Što se toga tiče, Scott Mann je apsolutno izgurao maksimum. Šokirao me je podatak da je film čak i slikao Bugarin Emil Topuzov, pošto ni najokreliji DTV obično ne slikaju Bugari ali čovek je uradio fantastičan posao i mislim da bi bez problema mogao da slika holivudski film.

THE TOURNAMENT je ona vrsta DTV filma koji smo svi želeli a to je DTV koji je praktično suviše cool da bi bio theatrical. I zaista ne verujem da bi ijedan studio dozvoio sebi akcioni film koji je ovoliko hard-R. IMDB navodi da je ovaj film koštao 12 miliona dolara i ako je to zaista cena onda se Scott Mann automatski preporučuje za neku dalju holivudsku akciju.

Što se akcionih heroja tiče, Kelly Hu igra glavnu ulogu i odlična je, i kad treba da se glumi i kad treba da se ubija, Liam Cunningham je pouzdan kao glavni mastermind, Ving Rhames je pripitomljen koliko je to moguće, Robert Carlyle dodaje svemu klasu kao sveštenik slučajno uhvaćen u celom ludilu Turnira, Sebastien Foucan koga znamo kao parkour assassina iz CASINO ROYALE ima zapažen showcase za svoje talente kao i Scott Adkins o čijem sam potencijalu već pisao (http://www.novikadrovi.net/phpBB3/viewtopic.php?p=3234#p3234 i http://www.novikadrovi.net/phpBB3/viewtopic.php?p=2469#p2469). Dakle, Scott Mann je pre svega znalački skupio bećare na jednom mestu i u vrlo ekonimičnoj postavci snimio svojevrstan All-Star film.

Prava je šteta što mejnstrim nije propulzivniji jer sam siguran da bi uz dobar word of moth ovaj film uprkos nedostatku zvezda mogao napravitinekakav posao u bioskopima, naročito zato što akciona publika ume da ceni akciju samu po sebi i što je još važnije, pošto bi zaista vredelo videti ovaj mayhem na velikom ekranu.

U svakom slučaju, THE TOURNAMENT je sve ono što je SHOOT EM UP želeo da bude. Voleli to ili ne.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment