Saturday, October 10, 2009

INSIDE OUT

Pogledao sam INSIDE OUT Peter Duffella koji je smatran ustupkom u njegovoj karijeri pošto je pre njega snimio ENGLAND MADE ME, studiju života u nacističkoj Nemačkoj koju su kritičari poredili sa Viscontijevim LA CADUTA DEGLI DEI i Fosseovim CABARETom. Otud je INSIDE OUT kao heist film bio iznenađenje. Peter Duffell je inače jedan od "stranaca u raju" pošto je ENGLAND MADE ME sniman u SFRJ.

1975. godine, INSIDE OUT je bio jedan u nizu caper filmova u kojima su kombinovani holivudski talenat i evropske lokacije. Jedan od boljih primera te vrste filma jeste DOLLAR$ Richarda Brooksa o kom sam pisao nedavno.

Ono što je izdvojilo INSIDE OUT jeste high concept pošto je to heist film koji govori o grupi WW2 veterana sa obe strane koji se okupljaju da bi opljačkali Hitlerovo zklati.

Njihova ideja uključuje i otmicu hessovske figure iz špandauastog zatvora i insceniranje halucinantne scene u kojoj ga ubeđuju da Rajh nije izgubio ne bi li ga nekako navukli da im oda gde je sakriveno Firerovo zlato. Takve scene jesu iskorak iz žanra na nivou radnje.

Međutim, osnovno prevazilaženje caper konvencije nalazi se unutar samog high concepta a to je da se zapravo ceo zaplet odvija na tipičan WW2 goys-on-a-mission način, s tim što se sve dešava u današnje vreme, u kome oni odrađuju svoje rutine iz WW2 uključujući i preoblačenje u tuđe uniforme, diverzije i sl. plus sa tim ambivalentnim odnosom prema ieologiji, odnosno sposbnošću bivših Saveznika i nacista da se udruže oko novca i zaborave svoje neprijateljstvo.

Iako su ove postavke sasvim čitljive iz filma, nažalost, Duffell na njima ne insistira u dovoljnoj meri kako bi INSIDE OUT do kraja ipunio svoj ideološki potencijal, kako u odnosu na politiku tako i u odnosu na istoriju filma.

Cast koji predvode Telly Savalas, Robert Culp i James Mason je odličan, ali Duffell je previše flah u vođenju priče, njihov plan je toliko složen da tokom filma ni ne nailazi na neke veće opstrukcije (jer nema vremena za to) koje bi generisale suspense a opet nije dovoljno intligentan kako bi gledalac uživao u njegovom postupnom ispunjenju.

INSIDE OUT je stoga šarmantan caper film lišen suspensea i sa dosta promašenih prilika na značenjskom planu. Kao predlog za eventualni double bill sa INSIDE OUT dao bih WILD GEESE 2 Peter Hunta.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment