Tuesday, July 15, 2008

TURKEY SHOOT

Kad sam već pomenuo Australijance, pogledao sam TURKEY SHOOT Brian Trenchard-Smitha.

To je kvintesencijalni australijski exploitation film koji bi se mogao smatrati kombinovanim rimejkom mnogih filmova među kojima je MOST DANGEROUS GAME naravno najočigledniji ali bi se mogli prepoznati i uticaji MAD MAXa ili ESCAPE FROM NEW YORK.

Koncept je vrlo jednostavan. Došlo je do sloma društva, zavladao je fašistički režim i napravio kampove za devijantne u kojima su naravno najdevijantniji zapravo čuvari koji zlostavljaju jadne zatvorenike mahom protivnike režima. za prevaspitavanje u najstrožem kampu zadužen je čovek koji se zove Thatcher tako da je THATCHER kao topical ime dodavano i u neke alter naslove ovog filma.

Iako Trenchard-Smith nije majstor kao Miller, vrlo vispreno ume da iskoristi spoj exploitationa, australijskih lokacija, nekih low key scenografskih i rekviziterskih rešenja i da napravi film koji se bezbolno gleda iako je reč o konceptu koji je viđan na boljim mestima i vrlo je arhaičan.

U svakom slučaju, reč je o solidnom uvodu u gledanje australijskog exploitatona, pre nego što se dokopamo ovog dokumentarca o kome sam postovao.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment