Saturday, April 22, 2023

VAURIEN

Peter Dourountzis snimio je film VAURIEN koji je vrlo zanimljiva i uverljiva geneza života i rada jednog serijskog ubice.

Međutim, ovo nije triler o serijskom ubici. Ovo je socijalna melodrama sa elementima trilera o jednom sociopati koji povremeno prosto ubije nekoga ko mu na ovom ili onom nivou smeta.

Glavni junak koji ide kroz život sa imenom Dje je sporadično simpatični sociopata, polubeskućnik, sitni lopov, prevarant, lik koji živi od danas do sutra i nekoga povremeno ubije.

Ubistva su brutalna ali su data van kadra, samo sugestivnim zvukom jer Dourountzis ne želi da mu film ode u smeru nekog slashera ili torture porna.

Dje je po profilu naravno veoma daleko od visokokvalifikovanih neuništivih genija zločina na koje smo navikli u žanrovskom filmu, i upravo je u skladu sa profilom marginalca koji pomera granice onoga što sebi može da dozvoli, dok ne dođe do ubistva.

Film je jednostavan, dobro je glumljen i efikasan. Bio je u selekciji Kana 2020. koji kao festival nije održan ali filmovi jesu odabrani i na taj način afirmisani.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment