Monday, April 10, 2023

MIRAGE

MIRAGE Gordona Flemynga je docudrama o špijunskoj aferi kada je švajcarski inženjer Alfred Frauenknecht prodao Izraelcima planove za proizvodnju lovca Mirage i time postavio temelj za njihovu kopiju tog aviona Kfir.  

Između dva arapsko-izraelska rata, vazduhoplovstvo jevrejske države je bilo prepolovljeno iako su oni krili svoje gubitke. Iz Evrope nisu mogli da nabave delove za svoje avione, i postojala je politika deeskalacije i neutralnosti prema konfliktu. Otud, oni odlučuju da nekako drugačije nabave opremu i obraćaju se švajcarskim kooperantima u proizvodnji Miraga.

Alfred Frauenknecht je bio savetnik na ovom filmu i to je bitno pošto je zapravo ovo bio jedan veoma zanimljiv logistički podvig. Naime, za motor jednog aviona postojalo je 160 000 raznih crteža, što za delove što za alate koji se koriste za proizvodnju delova. Toliku masu dokumenata je bilo nemoguće izneti neopaženo i Frauenknecht je organizovao diverziju. 

Kao rukovodilac u preduzeću koje je vodilo izradu motora ali opt nije samo radilo sve komponente, pokrenuo je akciju mikrofilmovanja planova i tako su svi kooperanti morali da vrate nacrta koji su im povereni. I onda je posle mikrofilmovanja, on izneo papire, tobože da ih isprati na spaljivanje a u stvari da ih preda Izraelcima.

Znamo iz filma SPLIT, posle kog sam i razvio opsesiju Flemyngom da je heist žanr u kom se on snalazi, međutim ovo je skrupulozna docu drama u kojoj suspensea ima u onoj meri i na onaj način kako ga je bilo u životu. Dakle, dosta.

Alfreda igra prekaljeni profesionalac Ian Holm, i ovo je svakako obavezna stvar za sve one koji vole Mossad na filmu.

No comments:

Post a Comment